Наш лекар спаси жена! В Англия щяла да чака 51 седмици!

0
102
Неврохирургът и пациентката. Снимка: Пирогов
Неврохирургът и пациентката. Снимка: Пирогов

Неврохирургът от „Пирогов“ доц. Венелин Герганов спаси жена с мозъчен тумор.  Операцията е продължила три часа, а до няколко дни пациентката ще бъде изписана. Лекарите вярват, че може да се възстанови напълно, а през следващите месеци ще наблюдават състоянието ѝ.

69-годишната жена е българка, която е омъжена за англичанин. Живее и работи в страната му. Там получила час за преглед след 51 седмици, предадоха от болничното заведение.

След ужасно главоболие, тя посетила лекаря си в чужбина. Препоръчал ѝ да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена. Прибрала се, но болката не само, че не преминала, а се засилила.

Направили ѝ скенер, който показал, че има „парасагитален менингиом“, който принадлежи към доброкачествените новообразувания. Туморът обаче се намирал в моторната област на мозъка, растял и засегнал двигателните ѝ функции. Това довело до частична парализа.

Една от най-големите болници в Източен Съсекс дала час на болната за ядрено магнитен резонанс през месец май. Той обаче все още не е разчетен. За преглед при неврохирург пък трябвало да чака 51 седмици, което означавало, че лечението не може да започне.

Жената се върнала в София, за да не губи толкова време. Тук я оперира доцент Венелин Герганов. Според специалиста най-сложното е било да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.

На следващия ден оперираната е била с усмивка на лицето, не си е спестила и възхищението от работата на медиците. Тя разказва, че в Англия ѝ казали да се научи да живее с болката, защото на нейната възраст не е нужна операция при подобна диагноза. И е щастлива, че е получила толкова адекватно лечение в родината си.

Заплатила е единствено консумативите, които НЗОК не покрива, тъй като е с редовни здравноосигурителни права в България.

Доцент Венелин Герганов е един от световнопризнатите неврохирурзи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments