NASA съобщи за две нови мисии до Венера

0
34
Слънчева система.
Снимка: Пиксабей

NASA обяви, че изпраща две нови мисии до Венера, за да изследва атмосферата и геоложките характеристики на планетата, пише “BBC”Мисиите, на които е дадено финансиране от 500 млн. долара (352 млн. паунда), трябва да стартират между 2028 и 2030 г. Администраторът на NASA Бил Нелсън каза, че мисиите ще предоставят „шанса да изследваме планета, на която не сме били повече от 30 години“.

Последната американска сонда, която посети планетата, беше орбитата на Магелан през 1990 г. Оттогава други космически кораби – от Европа и Япония – са обикаляли планетата. Мисиите бяха избрани след процес на партньорска проверка и бяха избрани въз основа на тяхната потенциална научна стойност и осъществимостта на техните планове за развитие. Нелсън заяви:

“И двете от тези мисии имат за цел да разберат как Венера се е превърнала в свят, подобен на ад, способен да топи олово на повърхността си.”

Венера е втората планета от Слънцето и най-горещата планета в Слънчевата система с повърхностна температура от 500 градуса по Целзий – достатъчно висока, за да разтопи оловото.

Мисията Davinci + (Изследване на дълбока атмосфера на Венера на благородни газове, химия и изображения) ще измерва атмосферата на планетата, за да придобие представа за това как тя се е формирала и еволюирала. Тя също така ще има за цел да определи дали Венера някога е имала океан.

Очаква се Davinci + да върне първите изображения с висока разделителна способност на геоложките характеристики на „тесерите“ на планетата. Учените смятат, че тези характеристики могат да бъдат сравними с континентите на Земята и биха могли да предположат, че Венера има тектоника на плочите.

Втората мисия, Veritas (излъчване на Венера, радионаука, InSAR, топография и спектроскопия), ще картографира повърхността на планетата, за да разбере нейната геоложка история и да изследва как се е развила толкова различно от Земята. Той ще използва форма на радар, за да очертае височините на повърхността и да открие дали все още се случват вулкани и земетресения. Том Вагнер от Планетарният научен отдел на NASA заяви:

“Изумително е колко малко знаем за Венера, но комбинираните резултати от тези мисии ще ни разкажат за планетата от облаците в небето през вулканите на повърхността ѝ чак до самата ѝ същност.”

“Все едно сме преоткрили планетата”, добави той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments