НАСА: Мистериозен обект се оказа 54-годишна ракета, а не астероид

0
118
Астероиди в Космоса.
Снимка: Пиксабей

В крайна сметка мистериозният обект, временно обикалящ около Земята, е 54-годишна ракета, а не астероид, потвърдиха астрономите в сряда, съобщава “Асошиейтед прес”Наблюденията от телескоп на Хаваите установиха кой е точно, сочи преглед на лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Обектът е класифициран като астероид след откриването му през септември. Но най-добрият експерт по астероиди на НАСА Пол Чодас бързо заподозря, че това е горната ракета на Кентавър от Surveyor 2 – неуспешна мисия за кацане на Луната през 1966 г. Оценките на размера го бяха поставили в обхвата на стария Кентавър, който беше с дължина около 10 метра и диаметър 10 фута (3 метра).

Твърдението на Чодас беше доказано веднага, след като екип, ръководен от Вишну Реди от университета в Аризона, използва инфрачервен телескоп на Хаваите, за да наблюдава не само мистериозния обект, но – точно във вторник – Кентавър от 1971 г., който все още обикаля около Земята. Данните от изображенията съвпадат. По имейл Чодас заяви:

“Днешните новини бяха супер радостни! Работата в екип завърши този пъзел.”

Обектът, официално известен като 2020 SO, навлезе в широка, еднопосочна орбита около Земята миналия месец и във вторник направи най-близкия си подход на малко над 31 000 мили разстояние (50 476 километра). Той ще напусне квартала през март, изстрелвайки се обратно в собствената си орбита около Слънцето. Следващото му завръщане е през 2036 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments