НАСА изпраща нови астронавти на Луната

0
17
Космонавт
Снимка: Pixabay

Пътуването в космоса е мечта на малки и големи по целия свят. Въпреки че хората не са стъпвали на Луната от повече от половин век, НАСА се надява да промени това, пише “BBC”. Мисията планира до 2024 година да бъдат изпратени един мъж и една жена, които да кацнат на най-близкия ни спътник.

В момента Американската космическа агенция търси кандидати, които да участват в бъдещите мисии.

Времето за кандидатстване е между 2 и 31 март, затова би било любопитно за всеки да научи какви са качествата, които са необходими да стане астронавт.

Националността има значение

От 60-те години насам НАСА е избрала 350 кандидати, които да се обучават като астронавти, като в момента 48 от тях са в активния корпус на астронавтите. Но тъй като това е федерална агенция на САЩ, първото изискване за присъединяване към НАСА е кандидатите да имат американско гражданство. Въпреки това двойно гражданство – едно от които да е американско, също ще свърши работа в настоящия конкурс.

Това правило не изключва всички: покойният британски астронавт Пиърс Селърс напусна Великобритания и стана гражданин на САЩ заради мечтата му да стане астронавт. По-късно Пиърс стана част от три мисии, в които бяха изпратени космически совалки.

Научното образование е друго ключово изискване

Очаква се новобранците да притежават магистърска степен по наука или математика, включително инженерство, биологична наука, физика, компютърни науки или математика. Квалифицирани лекари или хора, които са завършили национално призната пилотна програма за изпитване, също могат да кандидатстват по новата програма за набиране на кадри за НАСА.

Самото образование обаче не е достатъчно само по себе си. Освен това кандидатите трябва да имат две години професионален опит по академичната специалност или минимум 1000 часа летателно време като пилот-командир в реактивен самолет.

Какво се случва след това?

След като попълнят онлайн заявление, НАСА ще избере някои от кандидатите, които ще преминат на следващия етап от конкурса. В него те ще трябва да преминат физически изпит.

За тези, които са избрани да станат кандидат за астронавт, ще се посветят на още две години обучение и оценяване.

През това време кандидатите преминават курсове по военно оцеляване във вода, технически умения, обучение по роботика и руски език.

Хората, които не преминат успешно периода на обучение, все още могат да бъдат избрани за различни роли в рамките на НАСА, посочва агенцията.

Ами ако не мога да кандидатствам?

Ако нямате право да работите за НАСА, има и други възможности да пътувате в Космоса.

Докато 151 от 239 астронавти, прекарали времето си на Международната космическа станция, са били граждани на САЩ, десетки други хора от целия свят също са пътували до там.

Също, ако времето не ви стигне, за да завършите обучението на НАСА и парите за вас не са проблем, “Virgin Galactic“ ще се превърне в първата частна компания, която извежда туристи в Космоса по-късно тази година, така че определено имате шанс да постигнете мечтата си.

Превод: Диана Тодорова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от