Нарушава ли закона кметът на село Равнец?

1
1156
Христо Колев - настоящ кмет на село Равнец
Христо Колев – настоящ кмет на село Равнец

Христо Колев е настоящ кмет на бургаското село Равнец. Той е и кандидат за „нов“ кмет. По закон в момента трябва да е в отпуск, защото чл. 161 от Изборния кодекс гласи:

„Кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.“

Въпреки това днес Колев участваше активно в раздаването на средства, които са компенсация за домашните стопанства с прасета до 5 броя:

„От понеделник, 2 септември 2019 г., започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство в 21 области в страната. То ще става по утвърден график, съгласуван с кметовете на населените места за часовете и мястото на получаване на обезщетенията.
Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.“

Това се случва в постройка, която е до кметството и след сигнал до сайта журналист на Искра.бг намери Колев иго попита защо работи при положение, че трябва да е в отпуск. Кметът отговори, че подписва и подпечатва документи, защото без неговия подпис и печат хората нямало да си получат парите.

Тази дейност би трябвало да се извършва от кметския заместник, но не и от самия Колев.

Христо Колев
Христо Колев. Снимка: скрийншот от Нова ТВ

В двора имаше около 30 души, които чакаха да си получат обезщетенията от двамата представители на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и от излъчения от ПП ГЕРБ кмет.

Хората чакаха да си получат обезщетенията
Хората чакаха да си получат обезщетенията

От името на редакцията на Искра.бг подадохме сигнал до Централна избирателна комисия /ЦИК/ и до Общинска избирателна комисия /ОИК/ – Бургас. Желаем да бъде извършена проверка по случая и при наличие на законови нарушения да бъдат предприети необходимите мерки.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

1
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
1 Коментирайте темите
0 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
1 Коментатори
Иван Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
Иван
Иван

Селска фъшкия