Народните представители ще обсъдят ветото на Радев върху част от Закона за ДДС

0
67
Народно събрание
Снимка: Народно събрание, Архив

Народните представители ще обсъдят президентското вето, наложено върху част от текстовете от Закона за ДДС.

Радев наложи вето на поправката в Закона за потребителските кредити, според която разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по бърз кредит, могат да достигнат до двойния размер на главницата. Държавният глава смята, че новите предложения са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Според него поправката ограничава правото на защита и достъпа на гражданите до съд.

Припомняме, че заради промяната се стигна до правен хаос. Впоследствие предложението беше отменено, но през друг закон. Хаосът с оскъпяването на бързите кредити настъпи с гласуване на промени в Закона за ДДС, а по-късно през Закона за държавния бюджет беше отменено спорното предложение. От БСП атакуваха управляващите, че се създава юридически проблем. От ГЕРБ пък бяха категорични – правен казус не съществува и ощетени потребители няма да има.

„В момента обсъждаме един скандал, който произтича от приемането на закони на коляно през нощта. Това е скандално гласуване, това е корупционно гласуване“, каза тогава Румен Гечев от БСП.

Вносител на спорното предложение беше Спас Панчев. Той коментира: „Има и такива хора, които внасят такива законопроекти, но нека да кажем че именно във вашите редици са едни от най-крупните разпространители на този вид дейности.“

След бурни обществени реакции управляващите отхвърлиха варианта за двойно оскъпяване с промяна в Закона за държавния бюджет.

Вчера Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments