Напусна ни Павел Васев

0
12
Павел Васе
Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

След продължително боледуване ни напусна Павел Васев, бивш директор на Народен театър „Иван Вазов“. Той се е споминал вчера на 68 години.

Павел Васев завършва средното си образование в Югославия през 1969 година. След това започва да се обучава във Белградската филмова академия, а през 1973 година завършва театрална режисура във ВИТИЗ при професор Христо Христов.

Павел Васев е бил на най-различни постове в българската култура. През 1991 е заместник-министър, от 1996 до 2000 е председател на Съюза на българските филмови дейци, административен директор на Народния театър през 2000-2001. Също така е бил и директор на културния ни институт в Москва, както и на Сатиричен театър – София от 2005 до 2008.

През 2009 година е назначен за директор на Народен театър „Иван Вазов“, а на поста остава до началото на 2015 година.

След излизането си в пенсия, Васев приема длъжността на изпълнителен директор на Националния филмов център. После става ръководител на Българския културен център в Москва.

Павел Васев многократно е награждаван с национални и международни отличия за документално кино и професионална дейност. Той е носител и на орден „Кирил и Методий“ – първа степен.

Екипът на Искра.бг изказва своите съболезнования на опечалените.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от