Напрегнати президентски избори в Кения на фона на молитви за мир

0
5
Флаг на Кения
Флаг на Кения. Снимка: Pixabay

Днес кенийците гласуваха на необичайни президентски избори, където дългогодишен опозиционен лидер, който е подкрепен от напускащия президент на страната, се изправя срещу заместник-президент, който се представя като аутсайдер и „измамник“, пише „Асошиейтед прес“.

Изборите се следят отблизо, а икономическият център на Източна Африка може да види президентски балотаж за първи път. Икономически въпроси като широко разпространената корупция могат да бъдат по-важни от етническото напрежение, белязало предишни гласувания с понякога смъртоносни резултати.

Кения се отличава със своята относително демократична система в регион, където някои лидери са известни с това, че се вкопчват във властта за период от десетилетия. Нейната стабилност е от решаващо значение за чуждестранните инвеститори, най-скромните улични търговци и проблемните съседи като Етиопия и Сомалия.

Стотици избиратели се редиха часове преди отварянето на избирателните секции на някои места, често след като бяха призовавани от свирки на доброволци. От време на време се съобщаваше за трудности с електронната система за гласуване, а кандидатът за президент Джордж Ваджакоя заяви пред журналисти, че комплектите за гласуване не работят в неговата секция. Въпреки че гласува с ниски едноцифрени числа, Ваджакоя и неговите обещания за легализиране на марихуаната предизвикаха въпроси дали той би могъл да събере достатъчно гласове, за да се стигне до балотаж.

Най-добрите кандидати са Райла Одинга, борец за демокрация, който се бори за президентския пост от четвърт век, и 55-годишният заместник-президент Уилям Руто, който подчерта пътуването си от скромно детство, за да се хареса на милиони борещи се кенийци дълго свикнали с политически династии. След като стана един от първите гласували, усмихнатият Руто заяви пред журналисти:

„В моменти като този е, когато могъщите и могъщите осъзнават, че простите и обикновените в крайна сметка правят избора. Очаквам с нетърпение нашия победен ден.“

Той призова кенийците да бъдат мирни и да уважават избора на другите.

„Уверен съм, че народът на Кения ще говори високо в полза на демократичната промяна“, подчерта Одинга пред журналисти на път да гласува. Радваща се тълпа тичаше редом с конвоя му, когато той пристигна да даде своя глас в найробския квартал Кибера.

Напускащият президент на страната Ухуру Кениата, синът на първия президент на Кения, пресече обичайните етнически граници и разгневи Руто, като подкрепи дългогодишния съперник Одинга след ожесточеното им изборно състезание през 2017 г. Но и Одинга, и Руто са избрали съперници от най-голямата етническа група в страната, кикую.

77-годишният Одинга влезе в историята, като избра своя кандидат за кандидат Марта Каруа, бивш министър на правосъдието и първата жена, която ще бъде водещ претендент за заместник-президентския пост.

„Нека гласът ви бъде чут“, заяви тя, след като гласува предсрочно с плетена шапка, знак за необичайно студеното време в някои части на страната.

Нарастващите цени на храните и горивата, дългът от 67% от БВП, младежката безработица от 40% и корупцията означават, че икономическите проблеми са в центъра на избори, в които нерегламентираните разходи за кампания подчертаха неравенството в страната. Но личностите все още имат значение.

„Имаме нужда от зрели хора, които да ръководят, а не от някой, който малтретира хората. Някой, който уважава по-възрастните“, смята 55-годишната учителка Розмари Мулима, която пристигна с приятели в избирателна секция в покрайнините на Найроби и намери около 500 души на опашка преди зазоряване. Тя имаше „много големи“ надежди за Одинга при петия му опит.

Други прогнозираха по-ниска избирателна активност от 80% преди пет години и обвиниха апатията на избирателите. Избирателната комисия записа по-малко от половината нови избиратели, на които се надяваше, само 2,5 милиона.

„Проблемите от 2017 г., икономиката, ежедневието все още са тук“, коментира 38-годишният собственик на магазин Адриан Кибера, който не беше сигурен, че ще си направи труда да гласува. „Нямаме добър избор“, заяви той, наричайки Одинга твърде стар, а Руто – твърде неопитен.

Кенийците се надяват на мирно гласуване. Изборите могат да бъдат изключително проблемни, както през 2007 г., когато страната избухна, след като Одинга заяви, че победата е била открадната от него и повече от 1000 души бяха убити. Руто беше обвинен от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството за ролята си в насилието, но делото му беше прекратено поради обвинения в манипулиране на свидетели.

През 2017 г. Върховният съд отмени резултатите от изборите, за първи път в Африка, след като Одинга ги оспори заради нередности. След това той бойкотира новото гласуване и се провъзгласи за „президент на народа“, повдигайки обвинения в държавна измяна. Публично ръкостискане между него и Кениата успокои кризата.

Това вероятно е последният опит на Одинга и кенийците и наблюдателите на изборите ще гледат само как неговите често страстни поддръжници реагират на резултатите и всякакви обвинения за манипулации.

Руто и Одинга казаха, че ще приемат официалните резултати – ако гласуването е свободно и честно. „Това е надеждата на всеки кениец“, заяви президентът пред журналисти след гласуването.

Повече от 22 милиона души са регистрирани да гласуват. Официалните резултати трябва да бъдат обявени до седмица, но се очаква нетърпение, ако не дойдат преди този уикенд. Недостатъчно финансираната независима избирателна и гранична комисия е под натиск да осигури безпроблемно гласуване.

За да спечели окончателно, кандидатът се нуждае от повече от половината от всички гласове и поне 25% от гласовете в повече от половината от 47-те окръга на Кения. Без категоричен победител означава балотаж на избори в рамките на 30 дни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments