Направен е опит за скандално прехвърляне на 4000 декара църковни земи край Бургас на частна фирма

0
1077
Отец Силвестър Янакиев
Отец Силвестър Янакиев. Снимка: Личен архив

Направен е бил опит за скандално прехвърляне на 4000 декара църковни земи край Бургас на частна фирма. За това сигнализира отец Силвестър Янакиев. Земите са собственост на Сливенската митрополия. Отец Янакиев е разбрал за случая през януари тази година. Тогава той е попаднал на много смущаващи документи. Става въпрос за договор, според който Сливенската митрополия трябва да прехвърли въпросните земи…напълно безплатно.

„Става въпрос за уж извършена услуга през 2005 година. Тази услуга е била извършена от въпросната фирма и митрополията се задължава да й даде 4000 декара. В основата е един абсолютно странен договор, който е подписал тогавашният архиерейски наместник на Бургас Борис Беров. Този договор предвижда следното. Ще ви го обясня така: Вие имате апартамент, който е 100 квадрата. Този апартамент обаче комунистите през 1944 година са ви го взели – национализирали са го. Идва 1989 година и вие искате да си върнете апартамента. Наемате мен като един „добър“ човек, който иска да ви върне имота и правим с вас договор като ви върна имота, вместо да си получа комисионната, както се прави при покупка и която е 3,4,5%, аз ви искам 45% от апартамента, тоест 45 квадрата от тези 100 вие трябва да ми ги дадете на мен. Горе-долу такъв е договорът. Борис Беров е в основата на това недоразумение. Той е приятел със секретаря Вълкан Янев. Същият е направил този договор, който е бил наследен от митрополията. Оттам нататък Вълкан Янев поема нещата да го приведе в изпълнение.“, съобщи отец Янакиев пред Искра.бг.

Опитът да бъдат прехвърлени тези 4000 декара обаче не е успял. Във вторник тази седмица предложението на секретаря на Сливенската митрополия Вълкан Янев е било отхвърлено от Епархийския съвет. Отец Янакиев е провел разговори по този казус с Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ и местните подразделения на Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/ в Сливен.

Въпросните земи се намират на различни места край Бургас. В битката да не бъдат прехвърлени безплатно на частната фирма отец Янакиев е получил съдействие и от други институции. Той не пожела засега да назове името на компанията. Но разкри още подробности по случая:

„Получихме съдействие и от Агенцията по вписванията и от Кадастъра в Сливен и Ямбол, за да видим какви са имотите. Трябваше чрез трети лица да намерим нашите документи, за да разберем какво се случва. Успяхме да намерим и разберем какви точно са намеренията им. В Устава на БПЦ от 2007 година има забрана за продаване на каквито и да било имоти. Ние нямаме право да продаваме никакви недвижими имоти и това е в разрез с Устава. Разбрахме кои са лицата, които е трябвало да придобият имотите. Разбрахме и, че те нямат никакво правно основание.“

Отец Янакиев разкри, че има сключен обаче друг договор, който е неизгоден и според него църквата е била ощетена с близо половин милион лева. Това е било направено отново с участието на секретаря Вълкан Янев. По случая ще бъде сезирана прокуратурата. Той също е от началото на годината. Отец Янакиев отказа да разкрие повече подробности, за да не се попречи на следствието. Каза обаче, че разполагат с документи и според него определено има престъпление.

Той съобщи пред Искра.бг и за трети случай, свързан с Вълкан Янев. През 2015 година е започнала мярка 76 на Държавен фонд „Земеделие“ за ремонт на църкви и манастири. Тогава в Сливенската епархия няколко човека са започнали да се организират да поемат по няколко обекта и да бъдат внесени проектите, за да се кандидатства.

„Когато тръгнахме да кандидатстваме, поради некомпетентност на секретаря, той издаде документи на много от хората, които работеха в тази посока. В нашия екип загубихме 12 милиона лева. Той издаде документи, които нямаше право да издава, а на всичкото отгоре бяха и с невярно съдържие. Така заблуди екипа. Заради неговата лоша некомпетентна намеса Сливенска митрополия загуби 12 милиона лева. Сега в момента отново отварят мярката и от тези 15 проекта, които тогава не успяхме да реализираме, може би ще успеем да реализираме един или два“, обясни отец Янакиев.

На въпрос на Искра.бг дали са правени опити да бъдат сезирани по-висшестоящите за действията на секретаря Вълкан Янев отец Янакиев отговори следното:

„Постоянно. Но е сложно, защото в крайна сметка освобождаването му зависи от Негово високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий, а той е твърдо убеден, че Вълкан е коректен човек. Доверието на владиката към секретаря е голямо и аз считам, че той е подведен. Той продължава да има доверие и да мисли, че това е някаква направена грешка, а не многоходова операция. Тук се разминават мненията ни. Аз мисля, че това е многоходова операция и е направено целенасочено. Имам доказателства, които мога да приведа.“

Освен всичко секретарят Вълкан Янев, според отец Янакиев, държи при себе си нотариални актове на хиляди декари църковни земи и тази информация я пази единствено за себе си в пълен разрез със закона и Устава на Българската православна църква.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments