Напотвърдено: Мъжът, загинал във „Врачанския Балкан“, открил накити край пропастта

0
1185
ДП
ДП "Врачански Балкан". Снимка: Планинска спасителна служба - отряд Враца, Facebook

Мъжът, който загина, падайки в дълбока пропаст във „Врачанския Балкан“, е открил накити в района и заради това се е върнал пак. Това се коментира неофициално по повод вчерашната трагедия.

Трупът беше намерен след издирвателна акция, продължила няколко часа. Пропастта е известна като Невестина дупка и въпреки че на пръв поглед изглежда безобидна, тя е необезопасена и изключително опасна. Ръководителят на Планинската спасителна служба-отряд Враца Станой Арабаджиев предполага, че младият мъж е бил подлъган от това, че дупката е леснодостъпна и от това, че на пръв поглед не изглежда по-дълбока от 2 метра. Реалната й дълбочина обаче е 85 метра.

Анри Хаздай от „Пещерно спасяване“-София коментира пред „bTV“: „Тя е чист отвес, с една площадка на около 50 метра от входа, ударил се е в площадката и е продължил падането си надолу“.

На територията на природния парк /ПП/ има повече от 500 пропасти и пещери, в това число и шахти от стари мини, които не са обезопасени. Главният експерт в ПП „Врачански Балкан“ Цветан Цветков обясни, че не може всички те да бъдат обезопасени, част от тях се намират на частни територии, а от 15 години Законът за пещерите буксува.

Цветков изтъкна още, че на практика за държавата не съществуват и пещерните спасители, които реагират при подобни злополуки. Орлин Атанасов от „Пещерно спасяване“ допълни, че не се дава и една стотинка на организацията, както и на работещите в нея за екипировка и за дейността им.

По повод инцидента вчера от ръководството на парка заявиха, че регламента за придвижване се нарушавал най-често от иманяри и мотористи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments