Нападение на църквата Ово в Нигерия: Какво се знае до момента?

0
12
Църква, Африка.
Църква, Африка. Снимката е илюстративна: Пиксабей

Въоръжени мъже са убили неизвестен брой поклонници на църквата в щата Ондо, югозападна Нигерия, съобщава „BBC“. Президентът Мухамаду Бухари заяви, че „само изверги от долния регион“ биха могли да направят този „подъл акт“.

Въоръжените мъже са влезли в католическата църква „Свети Франциск“ в град Ово и са стреляли по паството по време на служба за отбелязване на празника Петдесетница, потвърдиха свидетели. През последните месеци Нигерия преживя подем на насилието. Съобщава се за отвличания и нападения в цялата страна.

Църквата отрече първоначалните съобщения, че свещеникът е бил отвлечен. Официално не са потвърдени данни за броя на убитите при атаката. Но лекар в местна болница, цитиран от „Агенция Ройтерс“, разказа, че най-малко 50 тела са били откарани в две болници в града.

След като посети църквата и болницата, държавният депутат Огунмоласуи Олуволе коментира пред „Асошиейтед прес“, че сред загиналите има деца. Един свидетел, който даде името си като Абайоми, разказа пред АФП, че най-малко 20 поклонници са загинали при атаката.

„Минавах през района, когато чух силна експлозия и изстрели вътре в църквата“, изтъкна той и добави, че е видял най-малко петима въоръжени мъже.

В поредица от туитове губернаторът на щата Ондо Ротими Акеридолу нарече това „подла и сатанинска атака“ срещу невинни хора. Той призова за спокойствие и хората да не вземат закона в свои ръце. В съобщение, изпратено след инструктаж на местопроизшествието, той добави:

„Нападателите ще бъдат преследвани и те ще платят за престъпленията си.“

Папа Франциск се моли за жертвите, които са били „болезнено поразени в момент на тържество“, според изявление на Ватикана. А в свое изявление президентът Бухари заяви:

„Каквото и да е, тази страна никога няма да се поддаде на злите и лоши хора.“

Той е в последната година от двумандата си на председателство и е критикуван, че не успява да се справи с проблемите със сигурността на страната.

Никой не е казал, че те стоят зад тази атака, но Нигерия е изправена пред влошаващо се насилие от въоръжени групи, пише още кореспондент на медията. Състоянието на Ондо обаче досега е било относително недокоснато.

Коресподент на „BBC“ казва, че хората в цялата страна са притеснени от неспособността на правителството да се справи с нарастващите нива на несигурност.

Точно преди седмица главата на Методистката църква в Нигерия беше отвлечена заедно с други двама духовници в югоизточната част на страната. Методисткият прелат обяви, че е платил 240 000 долара (190 000 британски лири), за да бъде освободен със своите спътници.

Преди две седмици двама католически свещеници бяха отвлечени в Кацина, родната държава на президента Мохамаду Бухари в северната част на страната. Те не са освободени. През март въоръжени мъже атакуваха жизненоважната железопътна връзка между Абуджа и северния град Кадуна, убивайки най-малко девет души и отвличайки десетки други, много от които все още са задържани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments