НАП вписа автоматично новия минимален осигурителен доход на 4000 самоосигуряващи се

0
29
Национална агенция за приходите
Национална агенция за приходите. Снимка: Искра.бг, Архив

От Националната агенция за приходите /НАП/ нанесоха в информационните си системи минималния месечен размер на осигурителния доход780 лева на около 4000 самоосигуряващи се лица, които са подали еднократно декларации Образец №1 с код за вид осигурен 22. Това са лица, искащи да се осигуряват единствено във фонд „Пенсии“ за инвалидност заради общо заболяване, старост и смърт и са декларирали минимален месечен осигурителен доход в размер на 710 лева. Не е нужно тези самоосигуряващи се да подават още веднъж декларация за периодите след 31 юли с новия по-висок минимален осигурителен доход от 780 лева, защото от агенцията вече са отразили промяната в системите си.

От НАП напомнят, че от 1 август минималният месечен размер на осигурителния доход е променен, като до 31 юли за самоосигуряващите се лица и за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той беше 710 лв. От началото на август до 31 декември 2023 г. задължителните месечни осигурителните вноски за тези физически лица вече се изчисляват върху 780 лв. Максималният месечен размер на осигурителния доход остава непроменен – 3400 лв.

Самоосигуряващите се, в това число и регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, получаващи доходи от дейности на различни основания – например и по трудови правоотношения, е необходимо да съобразят сбора от осигурителните си доходи за месеца, така че да го ограничат до максималния от 3400 лв. В тези случаи е допустимо месечният осигурителен доход, посочен в декларация Образец № 1, да бъде по-нисък от минималния за съответните месеци.

Ако е нужно лицата да направят промяна на осигурителния си доход след 31 юли, те трябва да подадат коригираща декларация Образец №1 за съответния месец, като отбележат код корекция „К”, код за вид осигурен 22, дните в осигуряване, променения размер на осигурителния доход и процент осигурителни вноски за ДОО, ДЗПО и здравно осигуряване.

Самоосигуряващите се, които са подали декларация Образец №5 за здравно осигуряване, фонд „Пенсии“ и универсален пенсионен фонд за определени от тях периоди след 31 юли и са платили авансово осигурителни вноски върху минимален размер на осигурителния доход, по-нисък от 780 лв., трябва да представят в агенцията коригираща декларация.

От НАП ще информират с е-писма самоосигуряващите се, за които се отнасят измененията, както и за действията, които трябва да предприемат.

Всеки може да получи информация за декларирането и внасянето на осигурителни вноски от сайта на агенцията и на телефона на Информационния й център: 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments