НАП ще проверяват собствениците, отдаващи жилища под наем

0
482
НАП
Снимка: Искра.бг, Ирина Мазганова

Националната агенция за приходите започва масови проверки на жилищата, отдавани под наем през „Airbnb“ и „Booking“, съобщиха от „Dnes.bg“. Данъчните ще събират данни за приходите за 5 години назад и ще искат достъп до банковите сметки. НАП прави масирани проверки за укриване на доходи от собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез посочените платформи.

През последните месеци много хора, които дават за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните. В тях от НАП искат информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците на имота през последните пет години. Ще се изискват още и от лицата, които отдават домовете си на други хора. В отговор на писмата си, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават парите си чрез банкови преводи, онлайн платформи или по друг начин. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите.

Собствениците на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността през годините. От НАП са категорични, че ако притежателите на жилища откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна. От приходната агенция изискват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, през които се дават под наем имотите. Те изискват информация за регистрирани и създадени акаунти от лицето като потребителско име за вход, електронна поща, телефон, имена на потребителя. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти.

НАП ще си съдействат и с „Airbnb“ и „Booking“, като изискват от тях информация за извършените транзакции във връзка с отдаването под наем на конкретния имот. От тях не могат да получат достъпа до профила на потребителите без съгласие на собствениците на акаунта. Тези, които дават имот под наем краткосрочно също трябва да предоставят на агенцията информация, кога и с какви средства е придобито жилището, което се отдава за ползване. През последните месеци данъчните започнаха и масови проверки на онлайн търговците, както и на малките фирми и частни лица, които продават стоки с куриерски услуги. Преди проверките им са били само при оборот над 10 000 лева за година, а сега данъчните могат да разследват и при оборот от 2000 лв.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments