НАП с проверки в нощни заведения край морето

0
25
Дискотека
Дискотека. Снимка: Pixabay

Служители на Националната агенция за приходите /НАП/ извършват активно наблюдение и проверки на нощни заведения по Северното Черноморие. В рамките едва няколко дни работещите в звеното за фискален контрол са проверили няколко дискотеки във Варна и Каварна. Целта е била да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки при плащането на стоки или услуги, както и дали наетите имат трудови договори, регистрирани в НАП.

Фискалните инспектори са констатирали общо 66 нарушения. Голяма част от тях са били установени в едно от популярните нощни заведения във Варна, в което на клиентите масово е издаван „служебен бон“, вместо фискален. Това е опит за избягване на изискванията за отчитане на продажбите, а предвидената затова санкция е „запечатване на обект“, напомнят от НАП. За всяко едно нарушение на собственика е съставен акт и предстои издаване на наказателни постановления. След влизането им в сила, на заведението може да бъде наложена административна мярка „запечатване на обект“ за срок от 1 месец.

От НАП припомнят, че всеки клиент има право да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят справка дали те са получени в сървърите на агенцията. Това е възможно с мобилното приложение NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store или през Google Play.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments