НАП и БАБХ започват проверки за плодовете и зеленчуците

0
1118
Плодове и зеленчуци
Плодове и зеленчуци. Снимка: Pixabay

„Проверката на цените на млечните продукти, която правят от Българската агенция за безопасност на храните и НАП, ще приключи до края на месеца“, съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Такива проверки ще има и за плодовете и зеленчуците, след което ще се направят предложения и за законови промени.

Инспектори на БАБХ и на НАП сега проверяват млечните продукти. На Консултативния съвет всички производители са поискали да има такива проверки и за плодовете и зеленчуците. Целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина.

„И съответно ще ни даде повод за доста сериозни промени и законодателни. Така, че имаме доста работа и с народните представители, и в НС. Една институция не е достатъчна да направи необходимите промени, трябва доста по-комплексни промени и в други закони, както в закона за ДДС, така и в закона за храните, липсват ни регламенти за търговия със земеделска продукция“, подчерта земеделският министър Кирил Вътев.

Родното производство на плодове и зеленчуци е около 40% от продукцията на пазара. Това съотношение трябва да се промени е амбицията на министъра на земеделието Кирил Вътев. Решението той вижда в сдружаване на производителите, защото са малко тези, които са самодостатъчни да приложат всички стандарти, необходими за пазара на дребно. Той поясни:

„Подготвяме една програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци с финансиране, с което искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите, така че и най-малкият и най-големият да имат равен достъп на пазара. Като в тези събирателни центрове продукцията им ще се окачествява, ще се калибрира, ще се опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара. Това е единственият начин и най-малкият да може да стигне до големите супермаркети.“

За него е сериозен проблем фактът, че расте броят на хората, които се отказват от животновъдство и производство на зеленчуци и плодове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments