Намерено е мястото на катастрофата на МиГ-29, но не и черната кутия

0
65
МиГ-29. Снимка: wikimedia commons
МиГ-29. Снимка: wikimedia commons

Намерено е било мястото на катастрофата на изтребителя МиГ-29. Това съобщи на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, който е командир на Военноморските сили. Както Искра.бг вече писа операцията беше възобновена днес заради подобряването на метеорологичните условия.

Тя стартира е ранните сутрешни часове. В нея взеха участие минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД. Два катера от ВМС бяха в готовност за допълнително усилване, при необходимост.

Издирването продължи с обследване на дъното в район с площ 3,5 кв. км., в който аналитично, с висока вероятност е определеното място на катастрофата. Така целта днес беше постигната – установяването на точния периметър на инцидента. Но черната кутия не беше открита. Мястото трябваше да спомогне и това да бъде направено. Само по този начин ще се разбере със сигурност каква е причината за падането на изтребителя в морето край Шабла.

Контраадмирал Михайлов обясни, че шансовете за намирането на черната кутия са малки, защото изтребителят се е раздробил на много части. Става въпрос и за огромна площ – около 1 квадратен километър на дълбочина 70 метра. В момента минният ловец „Цибър“ продължава да обследва района и намерените части се изследват, предаде „Фокус“.

Михайлов съобщи още, че е бил разчетен нов район за операцията. Именно там веднага са били намерени и извадени части от оборудването на самолета. Това е било направено от корветите „Решителни“ и „Бодри“. Частите са били предадени на Военна прокуратура, която разследва трагичния инцидент.

Припомняме, че по-рано при търсенето беше открит и биологичен материал, което стана причина да бъде потвърдена смъртта на пилота от Асеновград майор Валентин Терзиев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments