Намерените кости от динозаври в Трънско вече и с информационна табела

0
995
Снимка: Трънско туристическо дружество
Снимка: Трънско туристическо дружество

Намерените кости от динозаври в Трънско, уникална по рода си находка в страната ни близо до сушата, вече и с информационна табела.

Трънското туристическо дружество обяви на страницата си във Фйсбук, че в сътрудничество с изследователите от Националния природонаучен музей към БАН и с подкрепата на кмета на община Трън Цветислава Цветкова, е изработило и поставило информационно табло за откритите на територията на Трън кости от динозаври. Това е единственото по рода си откритие в България в обект, разположен близо до сушата.

Тези уникални за страната ни находки водят началото си от 2006 г., когато местният колекционер на фосили Андрей Цонков намира първата кост от праисторическо животно на това място. Впоследствие през миналата година разкопките са подновени и са установени още голям брой различни кости от динозаври.

След подетата инициатива от Трънското туристическо дружество вече има монтирана табела на входа на Трънското ждрело до информационния център, който през почивните дни се посещава средно от около 500-600 души.

Таблото запознава подробно посетителите с вида и големината на динозаврите и другите праисторически създания от мезозоя, обитавали преди милиони години Трънския край.

Членовете на Трънското туристическо дружество се надяват предоставената информация да бъде интересна за гостите на Трън и по този начин да популяризират това любопитно научно откритие, както и да стимулират повече интерес към по-нататъшни проучвания в района.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments