Намерени са контрабандни накити за близо 322 000 лева на МП „Капитан Андреево

0
46
Злато
Злато. Снимка: Агенция "Митници"

Митничари на Митнически пункт „Капитан Андреево“ са открили 24 396 грама сребърни и 1619 грама златни накити при 2 отделни проверки на автобуси, влизащи у нас от Турция.

При първия от случаите на 4 август автобус със сръбска регистрация е пристигнал на пункта на входящо трасе в страната по маршрут от Турция за Сърбия. Екипажът на автобуса от двама водачи и стюард, както и всички пътници, са заявили в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране.

При извършената митническа проверка на превозното средство, включително със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите са открили във фабрична кухина в арматурното табло на автобуса четири полиетиленови пакета с изделия от жълт и бял метал. Установено е, че пакетите съдържат 1619 грама бижутерски изделия от 14-каратово злато (проба 585) и 2620 грама сребърни накити (проба 925) на обща стойност 169 525 лева. Констатирано е, че са собственост на стюарда на автобуса – сръбски гражданин с инициали Х.Н.

Другият случай на открити контрабандни бижутерийни изделия е от 6 август, когато на пункта е пристигнал автобус с турска регистрация, управляван от турски гражданин с инициали Р.А. В превозното средство са пътували от Турция през България за Сърбия 7 пътници и втори шофьор. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина в една от стените на помещението за почивка за шофьорите са открити 60 пакета с бижутерийни изделия от бял метал – пръстени, обеци, гривни, синджири, медальони, колиета. Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са сребърни проба 925 с общо тегло 21 776 грама и са на стойност 152 432 лева.

Контрабандните общо 26 015 грама златни и сребърни изделия на обща стойност 321 957 лева са задържани.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори. Те се провеждат под надзора на Хасковската окръжна прокуратура. На стюарда Х.Н. – сръбски гражданин и на шофьора Р.А. – турски гражданин, са били повдигнати обвинения.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments