Намалиха присъдата на лекарка, обвинена за смъртта на родилка и бебе в Габрово

0
3709
Отделение по акушерство и гинекология
Снимка: Отделение по акушерство и гинекология, МБАЛ Д-р Тота Венкова

Великотърновският апелативен съд намали от три на две години условно присъдата на доктор Севдалина Колева от Отделението Акушерство и гинекология в габровската болница. Тя е обвинена за смъртта на родилка и бебето й през 2013 година. От пресцентъра на съда обявиха, че след като присъдата влезе в сила, доктор Колева няма да има право да упражнява лекарската професията за 2 години.

Шефът на отделението доктор Димитър Ангелов е другият обвиняем по случая. На него му беше потвърдено наказанието от три години с петгодишен изпитателен срок. Той е лишен от права за 3 години.

Медиците са признати за виновни, че през месец септември 2013 година, заради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, която представлява източник на повишена опасност, нарушили Правила за добра медицинска практика и с действията си, при независимо съпричиняване, по непредпазливост причинили смъртта на новородено дете и на неговата майка, която е починала по-късно в плевенската болница.

30-годишната Десислава Манолова постъпила в областната болница „Д-р Тота Венкова“ на 12 септември 2013 г., защото преносвала. По време на предишните заседания гинекологът, който й проследил бременността разказал, че се наблюдавали симптоми за остаряване на плацентата и насочил пациентката си към родилното. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход.

2 седмици нямало назначен лекуващ лекар, прогноза за раждане и план за акушерско поведение, стана ясно по време на делата. Така до 25 септември вечерта, когато бременната вдигнала 39,5 градуса температура, втресло я. Дежурен бил именно шефът на отделението д-р Ангелов. Според показанията на друга родилка от стаята на Десислава, той обаче не е прегледал жената, а тя от дни имала възпаление на ръката от абокат. Всъщност Деси развила тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който била заразена в отделението, категорични са вещите лица.

На сутринта Десислава вече трудно дишала. Лекарят вписал в историята на бременността, „за евентуално оперативно родоразрешение“ и си тръгнал, но поелата дежурството д-р Колева не предприела цезарово сечение. Според нея раждането вече било започнало по естествен път, а високата температура правела евентуална операция „самоубийствена“. Момченцето се родило в 13 ч. на 26 септември, но издъхнало часове по-късно. Аутопсията показала дълбока аспирация на околоплодни води. Още на 25 септември изследване показало настъпило страдание на плода. Родилката развила сепсис и умряла в университетската болница в Плевен на 4 октомври.

Габровският Окръжен съд дал на лекарите по 3 години условно с 5 години изпитателен срок. След протест на прокуратурата и жалби от подсъдимите и частните обвинители делото се гледа на втора инстанция.

Въззивният съд намира, че подсъдимата Севдалина Колева е направила всичко, зависещо от нея за спасяване живота на детето и родилката, поради което деянието и следва да се преквалифицира в такова по чл. 123, за което законът предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от