Намалиха на 6 години затвор присъдата за убийството на дете в бургаския кв. „Меден рудник“

0
253
11-годишната Никол
Снимка: Facebook

Върховният касационен съд намали присъдата за бруталното убийство на 11-годишната Никол в бургаския квартал „Меден рудник“ на 20 август 2017 година. Решението е окончателно и не подложи на обжалване. Извършителят ще лежи в затвора 6 години. На по-долните две инстанции неговата присъда беше 8 години лишаване от свобода.

Никол беше убита в кабината на асансьор, като за зверството беше обвинен 15-годишният Иван Иванов от квартал „Меден рудник“.

По принцип в Наказателния кодекс за подобно деяние е предвидена доживотна присъда или доживотна присъда без право на замяна, но тъй като подсъдимият няма 18 години, наказанието му се намалява. Съдиите от ВКС считат, че 8-годишната присъда е твърде тежка, защото средното, което се давало в такива случаи на непълнолетни лица било 5 години. Заради утежняващите вината обстоятелства те са решили Иван Иванов да лежи в затвора 6 години.

„Колко струва отнемането на един детски живот? Няма такава правосъдна система, нямам думи!“, написа в профила си в социалната мрежа „Facebook“ майката на убитото момиченце, след като стана ясно решението на върховните съдии.

В хода на делото след извършените експертизи беше доказано, че убиецът Иван Иванов е имал лека умствена изостаналост, но е бил напълно вменяем в момента на извършването на жестокото престъпление.

В решението си обаче Върховният касационен съд пише: „Предходните инстанции са преценили като справедливо наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 8 години, определено при лек превес на утежняващи вината обстоятелства, като са съобразили, че е с година и половина над средния размер. Всъщност наложеното наказание го превишава с почти три години, поради което следва да бъде намалено. С изменение на въззивното решение и редуциране на срока на лишаването от свобода от 8 на 6 години ще бъде постигнато едновременно точно приложение на материалния закон и справедливост на наказанието.“

ВКС не уважи искането на подсъдимия и неговия адвокат да бъде намалено обезщетението за претърпени неимуществени вреди, което трябва да изплати на майката на убитата Никол, и то остава 150 000 лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments