Намалените присъди за тежка телесна повреда може да бъдат запазени

0
90
Затвор
Снимка: Pixabay

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене в сряда обединение на трите предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“), които предвиждат отпадане на съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди.

Сега редукцията с 1/3 на присъдите се полага за подсъдимите, които признаят доказателствата, събрани от прокуратурата в рамките на разследването. Това води до много бързи съдебни процеси, понякога в рамките на само едно заседание. Причината е, че не се налага свидетелите и експертите да бъдат разпитвани в съдебната зала. Бързите присъди са по-леки за престъпниците, за да бъдат стимулирани да признаят доказателствата срещу тях. Алтернативата е съдебен процес, който продължава години, но пък може да доведе до максимални наказания.

Под натиска на популистки искания, след няколко убийства, предизвикали широк обществен интерес, парламентът с огромно мнозинство подкрепя бавното правораздаване, когато става дума за убийства.

ГЕРБ даде във вторник сигнал, че съкратените съдебни процеси ще бъдат запазени за тежките телесни повреди, довели до инвалидност на жертвата. Анна Александрова каза, че в противен случай „би се задръстила цялата съдебна система“. ГЕРБ засега ще изчака позицията на главния прокурор и Върховния касационен съд преди да направи официално предложение.

„Най-вероятната идея, която обсъждаме, е да изключим тежките телесни повреди и да останат само убийствата. Смятаме, че с тежките телесни повреди, изнасилванията и блудствата ще се задръсти цялата система, ще се върнем 2007 г., когато 268 000 преписки (дела) бяха прекратени. Тежките телесни повреди са твърде много като обем работа“, каза Александрова, цитирана от „Фокус“

На практика първите три предложения за промени са идентични, различават се единствено тези на ГЕРБ. От БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ предлагат с промени в Наказателно-процесуалния кодекс да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие при направени самопризнания от подсъдимия, ако делото е за умишлено убийство или тежка телесна повреда.

От ГЕРБ искат промените да са в Наказателния кодекс (НК) – съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега, а да има право на преценка. Освен това се предлага и наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Обединението на текстовете бе прието и гласувано в комисията без дебати, като окончателното решение трябва да бъде взето в пленарна зала. Целта е промените да бъдат внесени, обсъдени и гласувани в пленарна зала възможно най-бързо и до 10 дни да има окончателно решение по въпроса за кои престъпления ще отпадне съкратеното съдебно следствие.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments