Най-големият дюнен комплекс в България отново е защитена местност

0
109
Дюнен комплекс в България „Камчийски пясъци“
Дюнен комплекс в България „Камчийски пясъци“. Снимка: МОСВ

Най-големият дюнен комплекс в България „Камчийски пясъци“ отново е защитена местност, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов издаде заповед за обявяване на защитена местност „Камчийски пясъци“, се посочва от ведомството. „Камчийски пясъци“ се намира в землищата на село Ново Оряхово и село Шкорпиловци, община Долни чифлик, област Варна, и е с обща площ 4537,794 дка.

Предложението за защитената местност е от неправителствени организации, като е проведена процедура по Закона за защитените територии /ЗЗТ/, поясниха от екоминистерството.

Министър Юлиян Попов възстанови защитената местност „Камчийски пясъци“, след като през 2006 година заповедта за обособяването ѝ е била обявена за нищожна с решение на Върховния административен съд.

Защитена местност „Камчийски пясъци“ е обявена в съответствие с чл. 33, ал. 1 от Закона за защитените територии с цел опазване на най-големия дюнен комплекс в България, обхващащ всички видове дюнни местообитания, влажни понижения и влажни зони сред дюните, както и прехода им към заливни лонгозни гори и дъбови гори и местообитание на растителни и животински видове, поясниха от пресцентъра.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments