
Отказът от месо вече не означава компромис с вкуса. Нахутените кюфтета (фалафели) съчетават здравословен състав, наситен аромат и неочаквано плътна текстура. Освен че са любими в Близкия изток, те се превръщат и в предпочитан избор за все повече българи, които търсят растителна, но питателна храна.
Популярни сред вегетарианците и веганите, тези кюфтета от нахут не съдържат животински продукти, но са богати на протеини, фибри и подправки, които ги превръщат в истински вкусов експлозив. Поднасят се с таханов сос, свежа салата или в питка за обяд в движение. Ето и рецептата, която можете да приготвите у дома – лесно, евтино и без компромис с качеството.
Рецепта за нахутени кюфтета (фалафели)
Необходими продукти:
- 250 г суров нахут (накиснат поне 12 часа във вода)
- 1 малка глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. кориандър (смлян)
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- Сол и черен пипер на вкус
- 2-3 с.л. брашно (по избор: пшенично, нахутено или оризово)
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Подготовка на нахута: След като нахута е престоял във вода минимум 12 часа (най-добре за една нощ), го отцедете добре. Не се вари – това е важно за текстурата.
- Смесване: В кухненски робот поставете нахута, лука, чесъна, магданоза и подправките. Смелете до получаване на гъста, но леко зърнеста смес. Не я правете прекалено гладка.
- Оформяне: Прибавете содата и брашното. Разбъркайте добре и оставете сместа да почине в хладилника за около 30 минути. След това оформете малки кюфтенца с навлажнени ръце.
- Пържене: Загрейте мазнината в дълбок тиган. Пържете кюфтетата на средна температура до златисто-кафяво от двете страни. Оставете ги върху кухненска хартия да се отцедят.
Съвет от кухнята:
Ако предпочитате по-лека версия, можете да изпечете кюфтетата във фурна на 200°C за около 25 минути, като ги обърнете по средата. Така ще намалите мазнините, без да жертвате вкуса.
Идеи за поднасяне:
- Във веган дюнер с питка, хумус, домат, краставица и тахан.
- Като част от вегетарианска чиния с печени зеленчуци и кус-кус.
- С айрян или кисело мляко със зехтин и мента – за нестрого вегански вариант.
Здравословно, достъпно и модерно
Нахутените кюфтета съчетават кухнята на традицията с нуждите на съвременния начин на живот. Те са идеални както за делнична вечеря, така и за впечатляващо вегетарианско меню за гости. В свят, в който все повече хора търсят устойчиви и чисти храни, нахутът и неговите приложения намират своето заслужено място на трапезата.
Присъединете се към нашия Телеграм