Нахутени кюфтета за всеки ден – евтини, здравословни и неустоимо вкусни

Фалафелите стават хит и в България – ето как да си ги приготвите сами

0
1162
Кюфтета от нахут
Кюфтета от нахут. Снимка: Искра.бг

Отказът от месо вече не означава компромис с вкуса. Нахутените кюфтета (фалафели) съчетават здравословен състав, наситен аромат и неочаквано плътна текстура. Освен че са любими в Близкия изток, те се превръщат и в предпочитан избор за все повече българи, които търсят растителна, но питателна храна.

Популярни сред вегетарианците и веганите, тези кюфтета от нахут не съдържат животински продукти, но са богати на протеини, фибри и подправки, които ги превръщат в истински вкусов експлозив. Поднасят се с таханов сос, свежа салата или в питка за обяд в движение. Ето и рецептата, която можете да приготвите у дома – лесно, евтино и без компромис с качеството.

Рецепта за нахутени кюфтета (фалафели)

Необходими продукти:

  • 250 г суров нахут (накиснат поне 12 часа във вода)
  • 1 малка глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър (смлян)
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 с.л. брашно (по избор: пшенично, нахутено или оризово)
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на нахута: След като нахута е престоял във вода минимум 12 часа (най-добре за една нощ), го отцедете добре. Не се вари – това е важно за текстурата.
  2. Смесване: В кухненски робот поставете нахута, лука, чесъна, магданоза и подправките. Смелете до получаване на гъста, но леко зърнеста смес. Не я правете прекалено гладка.
  3. Оформяне: Прибавете содата и брашното. Разбъркайте добре и оставете сместа да почине в хладилника за около 30 минути. След това оформете малки кюфтенца с навлажнени ръце.
  4. Пържене: Загрейте мазнината в дълбок тиган. Пържете кюфтетата на средна температура до златисто-кафяво от двете страни. Оставете ги върху кухненска хартия да се отцедят.

Съвет от кухнята:

Ако предпочитате по-лека версия, можете да изпечете кюфтетата във фурна на 200°C за около 25 минути, като ги обърнете по средата. Така ще намалите мазнините, без да жертвате вкуса.

Идеи за поднасяне:

  • Във веган дюнер с питка, хумус, домат, краставица и тахан.
  • Като част от вегетарианска чиния с печени зеленчуци и кус-кус.
  • С айрян или кисело мляко със зехтин и мента – за нестрого вегански вариант.

Здравословно, достъпно и модерно

Нахутените кюфтета съчетават кухнята на традицията с нуждите на съвременния начин на живот. Те са идеални както за делнична вечеря, така и за впечатляващо вегетарианско меню за гости. В свят, в който все повече хора търсят устойчиви и чисти храни, нахутът и неговите приложения намират своето заслужено място на трапезата.

Присъединете се към нашия Телеграм

Кюфтета от тиквички и картофи: вкус на лято, уют и традиция

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments