Надзирател е с условна присъда заради това, че е дал мобилен телефон и зарядно на затворник в Ловеч

0
278
Затвор
Снимка: Pixabay

Надзирател в затворническо общежитие в Ловеч е с условна присъда заради това, че е внесъл мобилен телефон и част от зарядно устройство за него на лишен от свобода. Това реши тричленен състав на Окръжния съд в Ловеч.

Деянието е било извършено в края на април миналата година. Тогава в качеството си на длъжностно лице – „Надзирател 1-ва степен“, с цел да набави за себе си облага, подсъдимият е нарушил служебните си задължения, произтичащи от длъжностната му характеристика – „Чрез изпълнение на пряка и непосредствена охранителна дейност да осигурява ред, сигурност и безопасност в местата за лишаване от свобода, в съответствие с нормативните актове, заповеди и документи, регламентиращи служебната дейност“, като в нарушение на Заповед № ЛС-04-642/28.11.2018 год. на министъра на правосъдието за утвърждаване на списъка на разрешените лични вещи, предмети и хранителни продукти, които могат да получат, ползват и държат при себе си лишените от свобода – предоставил за ползване на лишен от свобода мобилен телефон и част от зарядно устройство, за което е получил 100 лева.

От действията на служителя е могло да настъпят немаловажни вредни последици, поради което и на основание чл. 282, ал.1, предложение 1 от НК и чл. 54 от НК, при смекчаващи вината обстоятелства, съдът му наложи наказание 1 година лишаване от свобода. На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението му е отложено за срок от 3 години.

Подсъдимият се лишава и от правото да упражнява професия, свързана с охранителна дейност в системата на МВР и в местата за лишаване от свобода за срок от 3 години от влизане на присъдата в сила.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред въззивна инстанция в 15-дневен срок днес.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments