Надува ли близо три пъти Община Бургас сумата за строежа на дом за стари хора?

0
398
Борис Аладжов, Мариян Иванов и Виктория Върбанова
Борис Аладжов, Мариян Иванов и Виктория Върбанова. Снимка: Искра.бг

Според общинските съветници Мариян Иванов и Виктория Върбанова цената от 8 млн. лева е неоправдано висока

Цената за изграждане на корпус към Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ е силно завишена, а Община Бургас отказва да предостави изготвените количествено-стойностни сметки и инвестиционен проект.

Това заявиха на пресконференция общинските съветници Мариян Иванов и Виктория Върбанова от „Възраждане“ преди утрешното заседание на местния парламент, където докладната ще бъде гласувана. Тя е внесена от кмета Димитър Николов, а според опозиционната партия предвидената сума от близо 8 млн. лева за строителството е „фрапираща“.  

Виктория Върбанова допълни, че са проведени разговори със специалисти, според които себестойността на един такъв проект не би трябвало да надхвърля 3 млн. лева при положение, че се използват най-скъпите материали и всичко отговаря на изисквания на Агенцията за качеството на социалните услуги. 

„Парите, които Община Бургас иска да отпусне като съфинансиране, са на стойност 4,4 млн. лева. Това буди съмнения в нас, че по предлог да бъдат разширени социалните дейности в Бургас, ще бъдат източени парите на данъкопладците“. 

Тя даде за пример филиала на училище „Коджакафалията“, който ще бъде изграден в квартал „Крайморие“, който е с близо два пъти по-голяма разгърната застроена площ, а стойността на проекта там е 6 млн. лева.

Мариян Иванов допълни, че от „Възраждане“ в никакъв случай не са против изграждането на дома за възрастни хора, но имат притеснения относно сумата.

„Тези притеснения се потвърждават от това, че Община Бургас, нарушавайки закона за местното самоуправление, не ни предоставя изготвените количествено-стойностни сметки и инвестиционен проект със странни оправдания. Аз не виждам никакви затруднения тези документи да ни бъдат предоставени, за да се запознаем с тях“. 

Той допълни, че оттук нататък представителите на партията в местния ще държат Община Бургас да запознава обществеността с това за какво се разходват средствата, когато внася проекти. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments