Над 7600 компании са кандидатствали по втората отворена мярка от ПВУ

0
20
Министерство на иновациите и растежа
Министерство на иновациите и растежа. Снимка: МИР

7689 проектни предложения са били подадени за безвъзмездна помощ за внедряване на нови ИКТ продукти и услуги. Подкрепата ще се предоставя по втората отворена от Министерството на иновациите и растежа /МИР/ процедура за бизнеса от Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ – „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в МСП“. Подаването на предложенията продължи 2 месеца и приключи в 16:30 часа днес.

Бюджетът на мярката е 30,6 млн. лева. Заявеното финансиране от микро-, малки и средни компании надхвърля 4 пъти тази сума и е за 146,5 млн. лева. Разглеждането на документите започва веднага, като всички проекти ще бъдат класирани по низходящ ред според методологията за оценка. Очаква се списъкът с одобрените фирми да бъде публикуван в началото на февруари 2023 г., след което да започне процесът по договаряне с тях. С наличния ресурс ще бъдат подкрепени приблизително 1500 дружества.

Втората процедура от НПВУ е насочена към предприятия от различни икономически сектори. Ако бъдат одобрени, те ще получат грантове от 3000 лв. до 20000 лв. спрямо нуждите си. С парите ще могат да въвеждат ИКТ услуги, решения за дигитален маркетинг, платформи, уебсайтове, да оптимизират управленските, производствените и логистичните процеси, както и да си осигурят по-добра информационна и киберсигурност.

Предвижда се в дните около 31 декември министерството да публикува първите в България спечелили финансиране компании по първата мярка от Плана – за Технологична модернизация. Тя беше отворена за кандидатстване до 21 септември. Кандидатстваха над 2500 фирми, във финалния кръг на оценка участват над 2000 от тях. Спечелилите ще бъдат публикувани на сайта на МИР, веднага след обявяване на класирането.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments