Над 70 рохинги са загинали или изчезнали след преобръщане на лодка край индонезийския регион Ачех

0
27
Мигранти в лодка
Снимка: Pixabay

Над 70 рохинги са предполагаемо мъртви или изчезнали, след като лодката, на която се намирали, се е преобърнала край бреговете на индонезийската провинция Ачех, а 75 са били спасени, съобщи в петък Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от „Агенция Ройтерс“.

В съвместно изявление с Международната организация по миграция ВКБООН заяви, че ако броят на загиналите се потвърди, това ще бъде най-голямата загуба на човешки живот досега през тази година.

Тревогата беше повишена в сряда, когато рибари спасиха шестима от мигрантите. Рибарска общност в Ачех заяви, че те са стояли върху корпуса на лодката, след като тя се е преобърнала поради силните приливи.

От години рохингите напускат населения с будисти Мианмар, където обикновено ги смятат за чужди пришълци от Южна Азия, отказват им гражданство и ги подлагат на насилие. По данни на ВКБООН през миналата година в Индонезия са пристигнали повече от 2300 рохинги, което надхвърля броя на пристигналите през предходните четири години, взети заедно. Броят на загиналите или изчезналите през 2023 г. най-малко 569 рохинги при опит да избягат от Мианмар или Бангладеш е най-високият от 2014 г. насам, съобщи ВКБООН през януари. Бабар Балох, говорител на ВКБООН за Азия, заяви пред „Ройтерс“ в петък, че на последната лодка е имало 151 души, от които около 75 са били евакуирани от местните власти, а останалите са „предполагаемо мъртви или изчезнали“.

Файсал Рахман, сътрудник по закрилата на ВКБООН в Ачех, коментира пред медията, че оцелелите рохинги са в добро състояние и са настанени в сграда на Червения кръст в Западен Ачех.

Имиграционната агенция в Ачех все още не е отговорила на молбата за коментар на информационната агенция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments