Над 70 доброволци събраха 110 чувала с боклук за 4 дни на Мальовица

0
627
Отпадъци
Отпадъци. Снимка: "За Земята", Facebook

Повече от 70 доброволци събраха 110 чувала с отпадъци само за 4 дни в Рила по време на традиционното високопланинско почистване. То е организирано от екологично сдружение „За Земята“ и със съдействието на Национален парк „Рила“.

В събитието се включиха хора от цялата страна, като имаше и международно участие от Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания. Много деца и младежи взеха участие, най-малките чистачи бяха на 2 години. Акцията е част от кампанията „ИзЧисти планини“ и се проведе в района на хижа Мальовица, а групи от доброволците се качиха и до едни от най-посещаваните заслониСтрашното езеро и Орловец (наричан и БАК), както и до върха.

Въпреки голямата надморска височина и труднодостъпните терени, отпадъци не липсваха — както стари консерви, стъкло и текстил, така и нов боклук – предимно пластмаса.

Оказа се, че близо до хижа Мальовица от години съществува сметище, голяма част от което към днешна дата е заровено в пръст и растителност. Освен битови отпадъци отпреди десетилетия, там с години са изхвърляни килими, балатуми, възглавници, вериги от шейни, дори и радиатор и акумулатор. Сегашните хижари вече изнасят отпадъците си до депото в Самоков, но сметището трудно може да бъде изчистено изцяло.

Най-честият отпадък, откриван в храсти, скали, по поляни са били пластмасовите бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки. За тях има решение, което от „За Земята“ настояват да се въведе възможно най-скоро в България — депозитна система. В страни, в които вече има работеща система за връщане на пластмасови бутилки и кенчета срещу определена сума, се наблюдава рязко намаляване на такива отпадъци в природата.

Всички доброволци са си носели собствена посуда за храна, бутилки за вода и канчета — това е и основното послание към туристите, които посещават планината, както и към хижарите — да не се използват чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, които бързо стават отпадък, а да сме отговорни планинари и да използваме съдове за многократна употреба.

Тази година в рамките на събитието се проведе дискусия за младежи между 15 и 29 години на тема „Нулеви отпадъци“ и отговорно планинарство. То е част от Програма на Министерството на околната среда и водите: „Политики за младежта в сферата на околната среда“. Това е първото от няколко предвидени събития, които ще се организират от ЕС „За Земята“ и Национален парк „Рила“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments