Над 7 млрд. лева са приходите от туризъм през 2018 г.

0
71
Министър на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министър на туризма Николина Ангелкова

Над 9 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни през изминалата година. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“.

„Над 9 млн. и 200 хил., което е ръст от около 5%. За първи път за първите 11 месеца имаме над 7 млрд. и 200 млн. лв. Очакваме разбира се, когато излязат резултатите за цялата 2018 г., приходите да достигнат почти 8 млрд. Това със сигурност показва колко важен е секторът за икономиката, за насърчаване на заетостта в дадените региони и колко важно е да показваме съответно прекрасните възможности за туризъм целогодишно“, уточни още министърът.

Същевременно над 3 млн. и 750 хил. пътувания са реализирани от българи във вътрешността на страната.

„Най-висок процент са в третото тримесечие. Периодът на лятната почивка. Реализирани нощувки от българи са над 8 млн. и 700 хил., което е ръст от 2,3%. Със сигурност ни амбицира все повече да работим в посока насърчаване на вътрешния туризъм. Конкретните мерки, които предприемаме, за да насърчим вътрешния туризъм, са свързани с активности и събития, които сме предвидили тази година. От друга страна е непрекъснатият диалог, който имаме с бизнеса“, отчете министърът, предаде „Фокус“.

2019 г. ще бъде една много динамична година и трудна в борбата за всеки един турист – важно е да обединим усилия, призова министър Ангелкова. По думите й, когато има в продължение на три години изключително добри резултати, е важно четвъртата, петата и шестата година да има много силна мобилизация.

„Тук искам да благодаря на г-жа Караянчева, която изключително много ни подкрепя. Тази инициатива е под неин патронаж, под нейна егида, което показва колко е важна симбиозата между законодателната и изпълнителната власт“, каза Ангелкова.

Министърът обърна внимание на присъствието на министър Красен Кралев. Тя посочи, че именно със спорта се популяризира страната.

От своя страна председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева препоръча, кметовете да направят така, че общините им да бъдат центърът на туризма, да бъдат креативни и да търсят туристите. Тя поясни, че от общата воля на законодателна, изпълнителна, местна власт и заетите в сектора на гражданите зависи развитието на този перспективен и приоритетен отрасъл на България.

„Отрасъл, който прави Родината ни разпознаваема, предпочитана и обичана дестинация от чуждите туристи. Най-убедителното доказателство за успехите, които постигаме е броят на чуждестранните туристи през миналата година“, каза още Караянчева.

Тя допълни, че има определен напредък по отношение на целта, която се поставя, а именно да се превърне България в четирисезонна дестинация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments