Над 50 хил. мигранти са били разселени по квотите на ЕС

0
70
Мигранти в Унгария, август 2015 г. Снимка: wikimedia commons
Мигранти в Унгария, август 2015 г. Снимка: wikimedia commons

ЕС съумя да осъществи значителна промяна в управлението на миграцията и защитата на границите, се посочва в оценка на Европейската комисия, представена днес.

ЕС предложи закрила и подкрепа на милиони хора, спаси живота на мнозина, разби мрежи за контрабанда и сведе незаконните пристигания в Европа до най-ниското равнище, отчетено в последните пет години, се посочва в съобщението. Въпреки това е необходима още работа, за да бъде миграционната политика на ЕС действително подготвена за бъдещите предизвикателства и постоянното увеличаване на миграционния натиск в световен мащаб.

В продължение на три последователни години броят на пристигащите мигранти постоянно намалява, като сегашният им брой е само 10 на сто от стойностите през 2015 година. Миналата година бяха засечени около 150 000 незаконни преминавания на външните граници на ЕС.

Според ЕК най-неотложните въпроси, по които е необходима допълнителна работа, са оказване на допълнителна подкрепа за Мароко, тъй броят на пристигащите по през Западното Средиземноморие се е увеличил значително. Това трябва да включва по-нататъшното изпълнение на програмата за 140 милиона евро за подкрепа на управлението на границите и възобновяването на преговорите за обратно приемане на мигранти и за облекчаване на визовия режим с Рабат.

Необходимо е подобряване на ужасяващите условия в Либия, заявява ЕК. Трябва да продължат усилията да се подпомогне освобождаването на задържаните мигранти, улесняването на доброволното им връщане (37 000 връщания досега) и евакуирането на най-уязвимите (25 000 евакуирани).

Основните проблеми в Гърция по отношение на връщането на мигранти, обработването на молби за убежище и подходящото настаняване, остават нерешени. За да се подобри управлението на миграцията, Гърция следва бързо да изготви национална стратегия, заявява комисията.

Благодарение на фонда за Африка днес над 5,3 милиона уязвими хора се ползват с основна подкрепа, а над 60 000 души са получили помощ за връщане в обществото у дома. За да се ускорят връщането и обратното приемане на мигранти, ЕС продължава да работи за сключване на споразумения и договорености със страни партньори, като досега са изготвени 23 споразумения.

Над 50 000 души са били разселени по квотите на ЕС от 2015 г. насам. Пътищата за законна миграция възпират незаконните пътувания. Комисията ще представи скоро цялостна оценка на правилата за законна миграция. От бюджета на ЕС са предвидени над 140 милиона евро в мерки за приобщаването на мигрантите от 2015 до 2017 година, се посочва в съобщението.

По информация на БТА

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments