Над 450 души празнуват имен ден днес в Ямбол: Вижте на кой да честитите

0
295
Светите братя Кирил и Методий
Светите братя Кирил и Методий, Снимка: Pixabay

Днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Още в ранното средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Солунските братя са част от Светите седмочисленици. Останалите са техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, които получават радушен прием в България от княз Борис Михаил, създават училища, книжовни школи, превеждат и пишат книги.

Имената на двамата светци са от гръцки произход. Кирил означава в превод на български „господар“, а Методий – „методичен, подреден“.

На този ден в Ямбол празнуват 458 души, съобщиха от Общината. Сред тях 261 са мъже, а 197 жени. Най-разпространеното име в днешния празник сред мъжете е това на Кирил с 201 представители. След него се нареждат имената Киро-23, Методи-20, Кирчо-13, Методий-2, а Керан и Мечо са с 1.

При дамите най-много празнуващи са с името Керанка – 76 души. След нея идват имена като Кина-52, Кера-51, Кирилка-13, Кераца и Кинка-2, Кира-1.

„Честит празник на всички свързани с тези имена“, пожелаха от местната власт.

Мощна магнитна буря удари Земята: Какви са последиците?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments