Над 4200 инспекции са извършени от държавните горски предприятия и Агенцията по горите, констатирани са множество нарушения

0
99
Дървесина в гора
Дървесина в гора. Снимка: Министерство на земеделието

Над 4200 инспекции са извършили инспекторите от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите, съобщиха то Министерството на земеделието /МЗ/. Проверките са направени в периода между 8-ми и 11-ти април включително, а в резултат от контрола са съставени 59 акта и 33 констативни протокола.

Служителите в държавните фирми са извършили общо 1806 инспекции. Контрол е направен в 923 обекти за добив на дървесина и 577 превозни средства. Проверени са 54 ловци, 19 риболовци и 233 други физически лица. Съставени са 30 акта за нарушения по Закона за горите и за лова и опазване на дивеча. Задържани са 14,52 пространствени кубически метра дърва, две моторни превозни средства, два моторни триона и два броя други инструменти за дърводобив.

Горски инспектори от Регионалните дирекции по горите /РДГ/ у нас са реализирали над 2400 проверки. През контрол на място са преминали 215 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, близо 250 места за добив на дървесина, над 1070 превозни средства и 880 риболовци и физически лица. Написани са 33 констативни протокола и 29 акта за нарушения. Задържани са над 109 пространствени куб/м дърва за огрев, едно моторно превозно средство и 50 кг билки.

116 екипа горски инспектори са работели и установили, че нарушенията са предимно за незаконен добив и съхранение на незаконна дървесина, транспортиране на дървесина с превозни средства без или с нефункциониращи GPS–устройства, неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение на складовете за преработка и търговия с дървесина и други.

Служители на РДГ-Пазарджик са установили, че в имот, находящ се в землището на село Сбор е бил извършена незаконна сеч. Изготвен е бил констативен протокол, с който са задържани 100 кубика дърва за огрев от дървесните видове зимен дъб и благун. Уведомени са служителите на МВР. Работата по случая продължава, като предстои да бъде уведомена и компетентната Прокуратура.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments