Над 34000 безплатни е-винетки изтичат през този месец

0
39
Винетка
Винетка. Снимка: Съюз на българските автомобилисти

72309 безплатни е-винетки на хора с увреждания са били предоставени от началото на тази година до 1 февруари. Стойността им е за около 6,3 млн. лева и са за сметка на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/. Общият брой на безплатните винетки, отпуснати чрез ведомството за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност през изминалата година, е 222 341.

През февруари изтичат 34512 от издадените през 2022 година безплатни е-винетки. Националното тол управление припомня, че проверка на валидността на безплатна е-винетка може да бъде направена на уебстраницата на АПИ и на www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

Право на безплатна е-винетка имат лица с 50 на сто и над 50 на сто понижена работоспособност, както и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощност до 160 к. с. и обем на двигателя до 2000 куб. см.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане /АСП/ изпраща ежедневно обработените заявки на АПИ, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността безплатната е-винетка не следва колата. В тези случаи правоимащият трябва в срок до 3 работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова винетка от АСП. Под прехвърляне на собственост се има предвид покупко-продажба на пътно превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор. Когато колата е бракувана и е оставена за съхранение в частен имот, лицето няма право да му бъде издадена нова безплатна е-винетка до изтичането на първоначалната валидност.

При трудности и необходимост от консултация желаещите да им бъде издадена безплатна е-винетка чрез АСП могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или на e-mail: info@bgtoll.bg.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments