Над 270 млн. лева се отпускат за ремонт на студентски общежития и културни институции

0
451
Студентско общежитие
Снимка: Скрийншот от репортаж на NOVA

Повече от 270 милиона лева ще бъдат отпуснати от Регионалното министерство чрез ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 година за ремонт на студентски общежития към държавните висши учебни училища и общински културни институции в 39 града у нас.

Срокът за кандидатстване с проекти е до края на 2020 година. От МРРБ обясниха, че мярката е залегнала в предложението от Управляващия орган на програмата изменение на Индикативната годишна работна програма за 2020 година.

Ще бъдат финансирани ремонти и дейности за постигане на енергийна ефективност – смяна на дограми, фасада, покриви, монтаж на топлоизолация, подмяна на обзавеждане и оборудване. Обновленията са част от процедурата „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“, а по нея досега са били подписани 156 договора за общо 1,1 милиарда лева. С парите се изпълняват множество проекти за енергийна ефективност, модернизация на градската среда, здравни, образователни и социални проекти. По приоритета „Културна инфраструктура“ се изпълняват 3 проекта на стойност 10,8 милиона лева – 2 в Бургас и 1 в Свищов.

През март 2020 година, след промяна на процедурите „Подкрепа за професионалните училища в Република България“, „Култура и спорт в училище“ и „Подкрепа за висшите училища в Република България“, ще бъдат предоставени още варианти за подобряване на условията за модерни образователни услуги чрез допълнителни инвестиции в образователна инфраструктура.

Около 215 милиона лева е общият ресурс, с който ще се ремонтират и обзавеждат държавните и професионални училища и университети. С измененията в програмата ще може да се обновят допълнително осем училища в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство, растениевъдство и животновъдство и още един университет. Близо 15 милиона лева са предвидените средства по мярката „Култура и спорт в училище“, като сред допустимите кандидати по нея са Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Д. Узунов“ – Казанлък, към Министерството на културата, и Спортно училище „Юрий Гагарин“ – Бургас, към спортното министерство.

Измененията на индикативната програма предвижда създаване на нова процедура „Спорт в училище“, а отпуснатият ресурс е 2.5 милиона лева. Тя ще бъде достъпна от април 2020 г. и ще финансира доставка и монтаж на спортно оборудване и обзавеждане за вече ремонтирани професионални училища.

През март 2020 г. се предвижда да започне и новата процедура „Регионална здравна инфраструктура – 2“, за която са планирани с 20 милиона лева да се достави медицински хеликоптер за въздушно спасяване и превоз на нуждаещи се пациенти, спасителни и донорски операции и да се осигури съпътстваща инфраструктура за използването му.

До края на 2021 година ще е активна процедурата „Развитие на туристически атракции“, с общ бюджет от над 98 милиона лева. Към момента по нея са сключени 2 договора на стойност малко над 15 милиона лева с общините Казанлък и Видин. Конкретните бенефициенти по процедурата са Министерство на културата, общини и институции на вероизповеданията, които имат възможност да подават проекти за реставрация, социализация на обекти и повишаване на туристическата им привлекателност.

До 30 юни догодина Пътната агенция ще получи допълнителни 55 милиона лева за рехабилитация на шест участъка от републиканската пътна мрежа, пише „DarikNews“. Предвижда се обявяване на нова процедура „Пътна безопасност“, която да е насочена към мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура в съответствие с националните и европейски приоритети за повишаването ѝ. Над 2 милиона лева ще бъдат инвестирани за изграждане на интелигентна транспортна система. Тези мерки ще добавят допълнителна устойчивост на резултатите, постигнати чрез финансиране на пътната инфраструктура в рамките на ОПРР 2014-2020.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments