Над 200 делегати от Балканите се събират на военномедицински форум във ВМА

0
13
Полк. доц. Димо Димов
Полк. доц. Димо Димов. Снимка: ВМА

Страната ни ще бъде домакин на 25-ия юбилеен Конгрес на Балканския военномедицински комитет /БВМК/. Форумът ще се проведе между 28 и 31 май, след 4-годишна пауза заради COVID пандемията. Почетен президент на юбилейния конгрес ще бъде началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

„БВМК е първият мост на българските военни медици към евроатлантическите структури, създаден преди 28 години по инициатива на България, Гърция, Румъния и Турция. По-късно се присъединяват Албания и Сърбия“, коментира заместник-началникът на ВМА и настоящ президент на БВМК полк. доц. Димо Димов.

Провеждането на ежегодни конгреси датира от 1995 г., като всяка страна последователно е домакин и излъчва президент на конгреса.

Главните теми на 25-ия конгрес са свързани с научните постижения в областта на травма мениджмънт, военна медицина, медицина на бедствените ситуации, спешна медицина, хирургия, ортопедия, инфекциозни болести, вътрешни болести, психиатрия, психология и здравни грижи, фундаментална наука, клинични изследвания, образование.

Сред акцентите на дискусиите ще бъде и ефективното взаимодействие между военното и цивилното здравеопазване при кризисни ситуации.

Очаква се да присъстват повече от 200 делегати от шестте държави-членки на комитета, а именно – Албания, България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments