Над 20 севернокорейски банкера обвинени в схема за пране на пари в размер на 2,5 милиарда щатски долара

0
157
Ким Чен Ун
Снимка: Wikimedia Commons

Министерството на правосъдието на САЩ публикува криминални обвинения срещу над 20 севернокорейски банкера, които са обвинени в съучастие в схема за пране на пари в размер на 2,5 милиарда долара, предаде “CNN”.

Обвиненията в банкова измама, пране на пари и незаконни дейности са повдигнати срещу 28 севернокорейци, което е и първият подобен случай срещу членове на финансовата система на Северна Корея. В обвинението, състоящо се от 50 страници, което бе подписано през февруари и обявено в четвъртък сутринта в столицата Вашингтон, става дума за обръч от фирми на държавноспосорирана банка, опериращи в чуждестранни страни, сред които Китай и Русия. Целта на компаниите е била да заобиколят международните санкции върху режима, ограничаващи възможностите на Северна Корея за международна търговия. Обвинения са повдигнати и срещу пет китайски граждани

Корупционната схема датира от 2013 г., като се смятат, че е в резултат на дългогодишната ескалация на санкциите върху Северна Корея от страна на САЩ и други световни правителства, целящи да се ограничи разширяването на военния й капацитет, което същевременно доведе и до икономически последици за страната. Обвиняемата от американското Министерство на правосъдието банкова институция е Чуждестранната търговска банка на Демократичната Народна Република на Северна Корея, която е и основната финансова институция на страната. През 2013 банката бе включена в черния списък на Федералния резерв на Съединените щати. 

В обвинението се твърди, че пхенянската банка е извършила редица закононарушения в множество страни, сред които Русия, Китай, Тайланд, Либия, Австралия и Кувейт, където има установени представителства и оперира чрез обръч от фирми, състоящ се от над 250 компании. 

Обвинението твърди, че от въпросните локации банката е оперирала с “трети финансови институции за покупката на стоки и извършването на плащания в щатски долари от името на Северна Корея”. 

“Обвиняемите по делото, включително и Чуждестранната търговска банка, са извършили плащания в щатски долари, залъгвайки банки да обработят трансакции, които са в разрер с наложените международните санкции върху Народна Република Северна Корея”. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments