Над 100 ученици са отвлечени в град Курига

0
39
Дете
Снимка: Pixabay

Над 100 ученици са били отвлечени в нигерийския северозападен град Курига, твърдят свидетели. Учениците са били на територията на сборната площадка в около 08:30 ч. местно време, когато десетки въоръжени мъже на мотоциклети са пристигнали в учебното заведение, съобщи „BBC“ Децата на възраст между 8 и 15 години са били отведени насилствено заедно с един учител, разказват още очевидци.

Така наречените банди за отвличания са похитили стотици хора през последните години, особено в северозападната част на страната. Въпреки това, през последната година преди да се случи настоящият инцидент, се наблюдаваше известен спад в броя на масовите отвличания на деца.

Очевидец твърди, че един ученик е бил прострелян от въоръжените лица и в момента е приет за лечение в болницата в Бирнин Гвари. Град Курига се намира в щата Кадуна, като местен правителствен служител потвърди за инцидента пред „BBC“, но не пожела да даде подробности.

През януари бандити са убили директор на училище в района и са отвлекли съпругата му. Отвличането е извършено дни след като десетки жени и деца са били отведени против волята им от ислямистката групировка „Боко Харам“, докато събирали дърва за огрев в североизточната част на Нигерия. Въпреки това се смята, че двата случая на масови отвличания не са свързани помежду си.

Престъпните банди за отвличания, които всяват страх в жителите, населяващи северозападната част на Нигерия, официално не са обвързани с членовете на „Боко Харам“, които действат в североизточната част на страната. Все пак, има сведения, че понякога те са работили заедно.

В опит да се ограничи разрастващата се и доходоносна индустрия на отвличанията в Нигерия през 2022 г. беше приет противоречив закон, който обяви за престъпление и плащането на откупи. За това се предвижда присъда от най-малко 15 години затвор, но до момента никой не е бил арестуван. По-рано тази година семейството на сестри, отвлечени в столицата Абуджа, отрече изявлението на полицията, че силите за сигурност са спасили момичетата, като изтъкна, че не е имало друг избор, освен да плати откупа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments