Началните заплати на медицинските сестри ще бъдат 950 лева

0
192
Протест на медицинските сестри в Бургас
Снимка: Фейсбук, Мария Николова

950 лева ще бъде началната заплата по колективните трудови договори за медицинските сестри и акушери. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес. Заради това днес бяха гласувани и допълнителни разходи от около 50 млн. лв. за здравното министерство, които ще се разпределят като субсидии за болниците.

Със средствата ще се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, особено в отдалечените места, уточни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде „24 часа“.

„С посочената сума ще се увеличат разходите по политика в областта на диагностиката и лечението в бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“. Средствата ще бъдат предоставени като субсидия на болниците. Направеният анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите в начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал“, заяви той и добави, че началните заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще станат 950 лв.

„Срещни се с тях, обясни новата методика и контрола върху нея“, нареди му Борисов.

Премиерът е категоричен, че този път парите ще отидат за заплати, а не за плащане на разходи. Методиката, която се подготвя в момента, предвижда, че медицинските специалисти ще получават заплати според вида на лечебното заведение, в което работят.

„Във всяка една сфера икономиката се развива и на база това можем да приемем тази точка“, заяви премиерът.

Борисов се позова на анализ на икономическото развитие за март, представен от финансовия министър Владислав Горанов. При всички показатели се отчита ръст – повишава се бизнес климатът, промишленото производство, кредитът за частния сектор, вноса и износа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments