Наблюдаващи прокурори са направили самоотвод за АМ „Хемус“

0
52
Софийска градска прокуратура
Снимка: Софийска градска прокуратура

Наблюдаващите прокурори по разследването за източване на пари за строежа на „Хемус” са си направили самоотвод, заяви пред журналисти заместник-градският прокурор на столицата Иво Илиев. Той обясни действията на обвинителите с „безпрецедентен и неправомерен натиск”, който им е бил оказан. Илиев коментира:

В резултат на натиска спрямо прокурорите да извършат действия извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, разрешат му да напусне страната и направят така, че да не носи наказателна отговорност – същите са счели, че е пряко въздействане върху вътрешното им убеждение. Предвид образуваното от Софийскатa районна прокуратура досъдебно производство, колегите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск спрямо тях, което ще им попречи да вземат решение по делото.”

Иво Илиев посочи, че горестоящите прокурори ще преценят тяхната основателност и дали има такъв натиск, който ще попречи на наблюдаващите обвинители да продължат да осъществяват ръководство и надзор върху разследването. Зам.-градският прокурор уточни:

Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на гражданите. Апелираме за тясно сътрудничество с всички институции.”

Ако Апелативната прокуратура приеме изложените от наблюдаващите прокурори мотиви и тяхното искане за самоотвод, делото ще бъде преразпределено на случаен принцип. Илиев допълни:

Ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както през годините. Това е в интерес на обществото и за разкриване на случилото се по всяко досъдебно производство. Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, възложени на структурите на МВР, ще се извършват в сградата, кабинетите на прокурорите.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments