Наблюдателите от ЕС във Венецуела призовават за „търпение“ преди изборите

0
10
Избори 2021
Избори 2021

Облечени в тъмносини жилетки с логото на Европейския съюз, двама наблюдатели на изборите обиколиха местата за гласуване преди изборите в неделя в столицата на Венецуела Каракас, част от първата им мисия в южноамериканската страна от 15 години, пише „Агенция Ройтерс“.

Наблюдателите – сред 44-мата, разположени в края на октомври в 22 от 23-те щата на Венецуела – посетиха училища, които ще бъдат места за гласуване и ще бъдат отворени по-рано, за да могат гражданите да научат за новите машини за гласуване. Военните, натоварени със сигурността на анкетите, оставиха наблюдателите да се ровят. Венецуелците ще изберат местни съвети, кметове и управители на щати във вота, планиран за 21 ноември, включващ опозиционни партии, които бойкотираха президентските избори през 2018 г. и парламентарните през 2020 г.

Опозицията твърди, че президентът Николас Мадуро и неговата партия са отбелязали незаконни победи в тези предишни състезания.

Съединените щати и десетки други страни не признават администрацията на Мадуро. Венецуела страда от продължителна икономическа и социална криза, изострена от строги санкции на САЩ, които намалиха износа на петрол.

Европейският съюз, който не е изпращал мисия за наблюдение на избори във Венецуела от 2006 г. – е изправена пред критики от някои опозиционни фигури, които твърдят, че присъствието му имплицитно легитимира правителството на Мадуро. Ксабиер Мейлан, който заместник-командир на мисията, заяви:

„Изпращането на изборна мисия по никакъв начин не означава признаване или отхвърляне на каквато и да е власт.“

Дали правителството на Мадуро ще следва някоя от препоръките на мисията – първоначална част от която ще бъде публикувана 48 часа след гласуването – зависи от политическите сили в страната, каза Мейлан и беше категоричен:

„Нямаме нито желание, нито капацитет да налагаме нещо.

Поддръжниците на мисията се надяват, че тя ще подчертае предполагаемите правителствени злоупотреби, осъдени от опозицията: заповеди за арест на политици, които след това са избягали от страната; забрана на други да бягат; придвижване на гласоподаватели в автобуси, финансирани от социалистическата партия; съдебни решения, които отстраняват някои партии от бюлетини; и палатки за регистрация в близост до пунктове за гласуване, за да се проследи кои поддръжници на правителството пускат бюлетини.

Опозиционни фигури поставиха под въпрос справедливостта на непрекъснатото отразяване на правителствените кандидати по държавната телевизия и продажбите на субсидирани храни преди изборния ден.

„Не моля (венецуелците) за вяра. Моля за търпение, те да изчакат, докато изнесем доклада“, каза Мейлан и допълни:

Не искаме да се намесваме. Няма да изготвим доклад, който е по някакъв начин предубеден.

Наблюдение за тормоз

До изборния ден екипът ще наброява 100 наблюдатели, каза Мейлан, като персоналът ще присъства на около 1000 от 14 400 избирателни места в страната.

„Омръзна ни да казваме, мисията, която представлявам и върху която работя тук, е независима мисия. Тя е безпристрастна и неутрална“, каза словашката наблюдателка Петра Суловска, докато напускаше информационен център за гласуване в Каракас.

В районите на Тачира, на границата с Колумбия, наблюдатели наблюдават дали кандидатите и партиите могат да провеждат кампания без тормоз. В западната част на Баркисимето германският служител Томас Лешке каза, че наблюдателите събират статистически данни, за да проследят дали някакви проблеми са изолирани, но „ние не сме полицаи и не можем да се намесваме в изборния процес“. Той заяви още:

Всички нередности ще бъдат докладвани на ръководителя на мисията, португалския парламентарист Изабел Сантош.“

„Ще дадем информацията на ръководителя на мисията“, каза Лешке. „Ще бъдем напълно честни с нея.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments