На второ четене: НС прие важни промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

0
20
Парламент
Дебати. Снимка: Скрийншот от видео на Народно събрание

Парламентът одобри на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, с които се дава възможност за облекчена административна тежест срещу банкова гаранция от 1 млн. лева в полза на Националната агенция за приходите /НАП/.

Измененията са внесени от Божидар Божанов от парламентарната група /ПГ/ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/ и група народни представители. Според вносителите с промените се дава правна възможност за лицата, които предварително са предоставили обща банкова гаранция в размер, не по-малък от 1 000 000 лева, да се намали административната тежест по отношение на упражнявания от НАП фискален контрол, свързан със стоки с висок фискален риск чрез съкращаване на времето, необходимо за извършване на контролните действия или проверки спрямо движението на стоки с висок фискален риск – при получаване, разтоварване и освобождаване на превозваните стоки.

В хода на дебата Тошко Йорданов, председател ПГ „Има такъв народ“, заяви:

„Въпросната банкова гаранция от един милион лева е директна подкрепа за големите фирми, големите вериги и големите играчи на пазара и по този начин директно се унищожавали малките. Това е лобистко предложение и подкрепя големите играчи.“

Тошко Йорданов не е съгласен и с предложенията Божидар Божанов, свързани с това всичко да се прави по електронен път.

„Хубаво е, когато чуете Божидар Божанов, да се замислите какви пари ще струва, какви фирми ще го правят, колко ще натовари бюджета“, добави той. Йорданов призова парламентарната си група да не подкрепя законопроекта.

„Повечето от предложените промени са добри. Нашата група ще подкрепи това предложение. Трябва да се подкрепя бизнесът – както малкия, така и големия“, заяви Димо Дренчев, народен представител от „Възраждане“.

Законопроектът бе приет на първо четене на 20 март.

Адвокат: Идеята на НАП за 10% бонус при сигнал за данъчна измама може да не сработи

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments