На първо четене в НС: Приеха правилата за втора пенсия

0
146
Депутати
Снимка: Народно събрание, Архив

Родените след 31 декември 1959 година ще могат да избират измежду 3 начина за получаване на втора пенсия, а именно – еднократно, разсрочено или пожизнено. Това гласуваха на първо четене мнозинството депутати с измененията в Кодекса за социално осигуряване. По този начин се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които сега управляват повече от 17 милиарда лева, предава „БНР“.

Поправките дават варианти на хората, навършили възраст за пенсиониране в годините между 2022 и 2025 включително, да могат да изберат осигуряване до 1 година преди тази възраст.

Периодът ще се увеличава плавно до 2038 година – когато осигуряването ще може да се изменя не по-късно от пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Предвижда се и допълнителните пожизнени пари за старост и на разсрочено плащане да не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Според БСП и ДПС поправките не са в синхрон с препоръките на регулаторния орган – Комисията за финансов надзор. Ресорният министър Деница Сачева обаче им отговори, че с измененията в закона е постигнат баланс и компромис:

„Първите жени, които трябва да се пенсионират, трябва да могат да направят това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право поради процедурни съображения. Интересите на пенсионерите са изцяло гарантирани, като от една страна пенсиите им се определят от брутната сума на вноските, а от друга страна те могат да прехвърлят своите средства по техен избор в НОИ и обратното.“

Промените са от изключително важни за най-малко 17 000 жени, които ще се пенсионират през тази година, както и за повече от 3 милиона души, които са осигурени в частни фирми и фондове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments