На първо четене: Децата остават вкъщи, наказания за лекари и без запори на банкови сметки

0
4296
Народно събрание, София. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Депутатите приеха на първо четене Закона за извънредното положение. 129 гласуваха „за“, 70 „въздържал се“. Никой не беше „против“.

Законът урежда извънредните мерки на територията на страната, чрез които гражданите да се предпазят от COVID-19. Също така да се ограничат и преодолеят последиците от заразата за периода от 13-ти март до прекратяването на извънредното положение.

Окончателното гласуване се очаква да бъде в петък. Предстоят промени в текстовете между първо и второ четене, тъй като дебатите предизвикаха много критики.

Председателят на ГЕРБ Даниела Дариткова призова до тази вечер в 18:00 часа да постъпят предложения за промени по законопроекта.

Кои обекти могат да работят?

Мерките гласят забрана на посещения на игрални и увеселителни зали, барове, дискотеки, ресторанти, кафенета, големи търговски центрове. Изключения правят единствено магазините за хранителни стоки, аптеките и застрахователните офиси. Останалите неупоменати дейности ще функционират при завишени хигиенни условия.

Образователната система

Децата нямат право да посещават училища, детски ясли, градини и извънкласни мероприятия. Това ще бъде до края на обявяването на извънредното положение. На този етап продължават да учат от домовете си.

Пътувания

Планиралите пътувания извън границите на страната най-вероятно ще трябва да сключват задължителни медицински застраховки.

Работодатели

Предложението е всеки работодател в зависимост от спецификата и възможностите на дейността си да въведе дистанционна работа за служителите си, установяване на непълно работно време, като шефовете могат да дадат неплатен или платен годишен отпуск на служителите си. Това може да се случи и без тяхно съгласие.

Запори

Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани.

Процедурите по публична продан също се прекъсват, а след края на кризата ще се образуват и появяват отново.

Ограничават се и нотариалните удостоверявания, като ще бъдат разрешени само спешните заверки.

Наказания за лекарите

Със законопроекта се предвиждат промени и в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи.

Те ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева. Предлага се инкриминиране на предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments