На крачка от бой в парламента: Патриотите обвиниха ГЕРБ в тайни договорки с ДПС

0
1102
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС

Със сериозен скандал започна днешното заседание на Народното събрание. Градусът на напрежението се повиши дотолкова, че за малко да се стигне до физическа саморазправа. Повод стана избирането на нов заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията.

От „Обединени патриоти“ обвиниха ГЕРБ в тайни договори с ДПС да бъде подкрепен техният кандидат за член на органа, а не този на Патриотите. Тази нападка беше отправена от пленарната трибуна от депутата Юлиан Ангелов.

Той попита кой е управляващото мнозинство и настоя за незабавен отговор дали коалицията е между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ или между ГЕРБ и ДПС. Ангелов беше категоричен, че от гласуването по тази точка ще се проличи кой реално управлява страната, предаде „Darik News“. И допълни:

„Държим всички да излязат и да кажат кого ще подкрепят, какви са мотивите им и какви са доводите им.“

В спора се намесиха и от БСП. Те попитаха „Обединените патриоти“ защо стоят в управлението, след като не искат да носят отговорност. И ги призоваха:

„Напуснете това мнозинство и правителството ще падне!“

Ангелов отново взе думата и обясни, че са влезли във властта заедно с ГЕРБ, защото не искат ДПС да управляват страната. Той напомни на БСП, че те два пъти са се коалирали с „Движението за права и свободи“ и българските граждани са ги наказали за това. Според „Обединени патриоти“ ДПС негласно е подкрепило и кандидатурата на Румен Радев за президент.

След цяла поредица от реплики и лични обяснения напрежението се повиши още повече, след като на пленарната трибуна излезе депутатът от „Атака“ Павел Шопов. Той обвини ГЕРБ, че „все по-често прибягват до услугите на ДПС“, а „Обединените патриоти“ в „кадрови резили“. Според него всички във властта в момента са се провалили.

След това изказване Милен Михов поиска Павел Шопов да получи дисциплинарно наказание, защото според него речта му е била унизителна. Шопов го репликира от място и се стигна до скандал, размяна на обиди и намеса на квесторите.

Председателстващият заседанието в този момент Емил Христов обяви, че на следващия председателски съвет ще бъде обсъден въпроса кой трябва да понесе отговорност за случилото се.

В крайна сметка народните представители избраха за заместник-председател на Комисията за регулиране на съобщенията номинираната от ГЕРБ Кристина Андонова-Хитрова. За членове бяха одобрени Анна Вълчева – издигната от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и кандидатката на ДПС Ердинч Хайрула.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments