На фона на заплахите за използване на ядрено оръжие: Китай запазва мълчание

1
122
Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: Facebook

Когато миналата седмица руският президент Владимир Путин се срещна с китайския лидер Си Дзинпин в Узбекистан, настроението беше значително по-различно от триумфалната им среща в Пекин, проведена, седмици преди руската инвазия в Украйна. Този път не беше изтъкнато тяхното безгранично приятелство, демонстрирано в деня на откриването на Зимните олимпийски игри. Вместо това сега Путин призна, че Пекин има „въпроси и опасения“ относно инвазията в Украйна, като деликатно намекна за границите на китайската подкрепа и нарастващите противоречия в отношенията им, пише „CNN“.

В китайското изявление, изказано по време на срещата на високо равнище, китайският лидер дори не спомена за широко афишираното „стратегическо партньорство“ между Пекин и Москва, отбеляза Ши Инхун, професор по международни отношения в университета „Ренмин“ в Пекин. Според професора това е най-предпазливото и най-въздържаното изявление от години насам, отправено от Си Дзинпин по отношение на стратегическите им отношения.

Промяната в тона не е изненадваща предвид поредицата от унизителни поражения на Русия на бойното поле, които разкриха слабостта на Путин както пред съюзниците, така и пред враговете му. Тези неуспехи се случват в неподходящ момент и за китайския лидер, тъй като едва няколко седмици го делят от намерението му да се кандидатира за трети мандат. Под ръководството и насърчаването на Си Дзинпин Китай съумя да изгради особено близки отношения с Русия. Сега обаче, когато е изправен пред сериозни вътрешни проблеми, породени от забавящата се икономика и безмилостната здравна политика за нулево разпространение на COVID-19, Дзинпин се нуждае от проекция на сила и стабилност, а не на уязвимост в лично одобрения си стратегически съюз.

По-рано тази седмица, в отчаяна ескалация на напрежението по време на опустошителната война, Путин се почувства принуден да обяви „частична мобилизация“ за руските граждани в телевизионна реч, като дори повдигна въпроса за използване на ядрени оръжия. Не е ясно обаче дали руският държавен глава е обсъдил подобен ход с китайския си колега по време на последните им дискусии. Наред с това, остава и неясен въпросът дали Путин е споделил на Си Дзинпин за планираната инвазия при последната им среща в Пекин.

Някои китайски анализатори смятат, че неуспехите на Путин и ескалацията на войната ще повлияят негативно на Китай и той постепенно ще се отдръпне от Русия. Според тях подобен ход е бил намекнат при последната среща между двамата лидери. Други обаче са на друго мнение. Откритото признание на Путин за опасенията на Пекин не означава непременно разрив между двамата дипломатически съюзници, а напротив, тъй като това вероятно е начин Китай да получи известно дипломатическо пространство, особено като се има предвид как мълчаливата му подкрепа за Русия е навредила на имиджа на Пекин в Европа през последните месеци.

Двете авторитарни сили са стратегически обединени в опита си да противодействат на Запада. И двамата лидери споделят дълбоко подозрение и враждебност към Съединените щати. Те също така споделят и обща визия за нов световен ред – такъв, който по-добре отговаря на интересите на техните нации и вече не е доминиран от Запада. Досега Пекин внимателно избягваше действия, които биха нарушили западните санкции, като например предоставяне на пряка военна помощ на Москва. Въпреки това азиатската нация представлява „спасително въже“ за затруднената руска икономика, тъй като увеличи покупките на горива и електроенергия от Русия на изгодна цена. Вносът на руски въглища в Китай през август се е увеличил с 57% спрямо същия период на изминалата година, достигайки петгодишен връх, а вносът на суров петрол също е нараснал с 28% спрямо предходната година.

След като Путин призова запасните военнослужещи да се включат във войната в Украйна, Пекин продължи да се придържа към умерена линия на поведение, като потвърди отдавнашната си позиция за диалог за разрешаване на конфликта. Когато по време на брифинг, проведен в сряда, говорителят на китайското външно министерство бе запитан какво мисли относно евентуалното използване на ядрени оръжия от Русия, той отклони въпроса. В заключение, експертите смятат, че основният фактор, движещ стратегическото поддържане на отношенията между Русия и Китай, е начинът, по който те възприемат заплахите, отправени от САЩ.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Паскалева
Паскалева
7 дни по-рано

Русия и Китай ще си сътрудничат.Рано е за прогнози…а руснаците сега започват…..