На фона на войната в Украйна: Какви са страховете на европейските граждани?

0
143
Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: Pixabay

Ръстът на цените, страхът от разширяване на конфликта в Украйна и възможният недостиг на енергийни доставки – това са най-големите притеснения на гражданите на Европейския съюз /ЕС/ в момента. Това показва последното проучване на „Gallup International“ за общественото мнение на гражданите в Европа за войната в Украйна. Според него проблеми, които са били начело на списъка с приоритети преди месец, като COVID пандемията и промените в климата, сега за избледнели в своята значимост.

Осъзнаването на зависимостите на държавите от руски внос на енергия е ясно (79% средно за ЕС), само Швеция се възприема като по-скоро независима. Преминаването към възобновяеми източници с цел да се намали зависимостта от руските енергийни доставки е добре възприето във всички държави (91%).

Повече от половината от европейските граждани са притеснени, че екипировката и оперативните възможности на армията в тяхната държава не са задоволителни. 52% посочват, че разходите за защита на тяхната страна трябва да се увеличат. Мнозинство от 60% сред анкетираните във всички страни подкрепя създаването на обща европейска армия. Желанието да се направи такава армия е най-високо в Португалия и Полша, Белгия, Литва, Испания и Румъния.

Повече от половината от гражданите на Евросъюза вярват, че вече сме предоставили достатъчно подкрепа на Украйна. 43% биха искали да видят дори повече помощ Португалия, Испания, Ирландия, Франция, Финландия и Швеция изразяват в най-голяма степен солидарност. Има висока готовност за приемане на бежанци в ЕС – повече от 90% от гражданите на Съюза са в подкрепа на приемането на бежанци. 50% подкрепят неограничен прием на бежанци. 44% предпочитат все пак да има ограничения.

Само 1/5 са твърдо против приемането на Украйна в ЕС. 52% казват, че Украйна трябва да се присъедини към Съюза, 27% не могат да преценят. Полша, Естония, Литва, Ирландия и Испания подкрепят в най-голяма степен присъединяването на страната.

42% подкрепят европейските санкции срещу Русия, а 43% дори биха искали да видят повече санкции. Само 15% казват, че санкциите са твърде строги – това мнение е най-популярно в Гърция, източните страни от Съюза – България, Словакия и Унгария, както и извън ЕС – в Сърбия.

61% виждат голямо единодействие в днешната ситуация между страните-членки на ЕС, а за 63% Европейският съюз е стабилизираща света сила. Широкото мнозинство (78%) вярва, че ЕС трябва да играе по-активна роля в световната политика. Спрямо останалите държави-членки нагласите към ЕС са най-негативни в България и Гърция. Тези в Сърбия, която е със статут на страна-кандидат за членство, също са критични към Съюза.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments