На фона на конфликт кризата с глада се очертава в „хранителната кошница“ на Нигерия

0
12
нигерийски деца
Нигерия, деца. Снимка: Пиксабей

14 часа е, а Хана Мгбеде пита съпруга си дали може да си вземе първата почивка за деня от вършеенето на ориз, за ​​да може да кърми тяхното 18-месечно момиченце, приковано на гърба ѝ по време на изтощителната работа, пише „Асошиейтед прес“.

45-годишният съпруг на Хана Ибрахим Мохамед доскоро прибираше до 10 торби ориз годишно от фермата си. Но добивът спадна до само три торби, след като нападатели изгориха дома му до основи преди няколко години, след като насилието между фермери и скотовъди ескалира в северозападната и централната част на Нигерия. С този намален добив Мохамед не е спечелил достатъчно пари, за да купи разсад за отглеждане на ямс, соя и гвинейска царевица (сорго).

„Понякога успяваме да ядем веднъж (на ден)“, казва Мохамед, който има три деца на пет и по-малки години.

„От кризата ние се храним само с Божията благодат, за да останем живи.

Тук, в щата Бенуе, реколтата от ориз, ямс и соя някога е била толкова изобилна, че да е била наричана „хранителната кошница на Нигерия“. Но вълните от насилие през последните няколко години намалиха реколтата в северния централен щат на най-гъсто населената страна в Африка.

Повече от 1 милион фермери в щата са били разселени поради междуобщностното насилие между пастирите и фермерите, които се конкурират за вода и земя, казват служители. Губернаторът на щата Бенуе Самюел Ортом каза пред „Асошиейтед прес“:

„Насочваме се към продоволствена криза.

В цяла Северна Нигерия поне 13 милиона души, които сега са изправени пред глад на фона на постния сезон, според Световната програма за храни на ООН. Насилието също така наруши продажбите на храни, тъй като пътищата са твърде опасни за фермерите, за да транспортират култури, а пазарите бяха разрушени от нападатели.

Производството на ориз е спаднало толкова много, че цената му е скочила с повече от 60% в щата Бенуе, както и в някои други части на страната. Говорител на агенцията на ООН коментира пред медията:

„Има много реален риск от глад, защото както конфликтът, така и COVID-19 затрудниха достигането до най-нуждаещите се.

Хиляди нигерийци бяха убити в продължилите десетилетия сблъсъци между земеделски общности и номадски пастирчета, които се борят за ограничен достъп до вода и пасища. Фермерите често обвиняват пастирите, че нахлуват в техните ниви, докато пастирите, предимно от етническата група фулани, твърдят, че обработваемите земи са техните традиционни маршрути за паша. Сега правителството стартира инициатива в рамките на Националния план за трансформация на животновъдството с надеждата да разреши конфликта, който се влоши от разпространението на оръжия и неуспеха на правителството да преследва предишни извършители от двете групи. Около 3000 души, избягали от насилието в щата Бенуе, сега живеят в лагер в района на местната власт Гума.

43-годишната Мтонга Илиамги казва, че всеки ден е трудно да изхрани 10-членното си семейство. Тя беше видяна да приготвя единственото им хранене за деня в 13:00 часа. Жената споделя:

„Живеем за деня и не знаем какво може да донесе утрешният ден.

Феликс Агуне, заместник-ръководител на училището в лагера, казва, че някои деца идват в клас и плачат, че не са закусвали. Неправителствените организации се опитват да запълнят празнината, но това е „нищо в сравнение с огромния глад, разпространен в щата Бенуе“, заяви Рекс Елану, програмен директор на Инициативата за здравеопазване „Един към един“.

Правителствените служители настояват, че работят, за да направят земеделските земи достатъчно безопасни, за да могат хората да се върнат и да обработват земята. Те също така се опитват да насърчат номадските пастири да се заемат със скотовъдство, така че да са по-малко в противоречие с фермерите.

Семена и торове също са били доставяни на фермерите в миналото, за да се подобри производството на храни, да се смекчи ефектът от пандемията и да се насърчи повече младежи да се занимават със селско стопанство, според говорител на министерството на земеделието.

Въпреки насилието, нигерийските фермери успяха да произведат достатъчно култури, за да поддържат страната самодостатъчна с основни продукти като ориз, маниока и ямс.

„Нигерия оцеля с продукцията, генерирана от дребните фермери“, каза Теодор Огазиечи от министерството на земеделието. Той допълни:

Фермерите правят всичко възможно, за да нахранят нацията.

Фермерите са устойчиви, но и се страхуват, защото някои, които са се опитали да се върнат във фермите си, са били убити, предупреди Ортом, губернаторът на щата Бенуе. Той каза:

„Ако има сигурност за тези фермери, ние ще продължим да запазим позицията си като хранителна кошница на нацията. Но ако нищо не се направи, както е сега, това е голямо предизвикателство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments