На 99 години! Най-старият зъболекар в света все още кара хората да се усмихват

1
167
Зъболекарски кабинет
Зъболекарски кабинет. Снимка: Pixabay

Д-р Ецуро Ватанабе е признат за най-възрастния зъболекар /мъж/ на 99 години и 133 дни, съобщиха от Световните рекорди на Гинес.

Д-р Ватанабе е роден на 31 октомври 1924 г. в село Ошино, префектура Яманаши, Япония. На 15-годишна възраст той се премества в Токио, за да стане чирак в зъболекарски кабинет и заради това е посещавал училище вечер.

През 1944 г. Ецуро е повикан за военна служба, която го отвежда в Китай. Там той работи като боен санитар. Година след края на войната се завръща в Япония и започва работа като зъботехник.

Ватанабе постъпва в колеж по дентална медицина през 1947 г. и успешно издържа национален зъболекарски изпит 4 години по-късно. След няколко години работа с други зъболекари, Ецуро се завръща в родния си град Ошино и отваря своя собствена практика през 1953 г. И останалото е история.

Тъй като е била единствената стоматологична клиника в селото, д-р Ецуро Ватанабе е нямал проблеми с намирането на пациенти. В миналото той е правил сам и протези за пациентите си, защото е нямало лаборатории, които да ги изработят. Семейството му си спомня как той е изчезвал след вечеря, за да прави протези до късно през нощта.

Клиниката му е работила от понеделник до петък, но когато Д-р Ецуро Ватанабе е навършил 92 години, е намалил операциите си, които е извършвал само до преди обед.

Д-р Ецуро Ватанабе има пет дъщери, осем внуци и четирима правнуци. У дома той обича да прекарва времето си в градината си, отглеждайки боровинки, боб и домати. Той вярва, че здравословното му хранене допринася за дългия му живот.

Въпреки че д-р Ватанабе не работи толкова неуморно, колкото в миналото, той казва, че неговите пациенти са това, което го поддържа.

„Когато виждам пациентите си щастливи – тогава разбирам, че това, което правя си заслужава. Бих искал да допринасям за общността, докато имам енергията да го правя“, споделя д-р Ецуро Ватанабе.

Опит за рекорд на Гинес в Плевен с най-дългото послание за мир в света

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] На 99 години! Най-старият зъболекар в света все още кара … […]