На 28 февруари ще се проведе местен референдум за обособяването на нова община с център град Обзор

0
391
Кметство Обзор
Снимка: Кметство Обзор, Facebook

„Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор, състояща се от населените места – гр. Обзор, с. Баня, с. Приселци, с. Раковсково, с. Емона, с. Паницово, с. Козница?“

Това е въпросът, на който жители на съответните населени места с право на глас ще отговарят по време на местен референдум. Датата, определена за провеждането му е 28 февруари, а до решението за свикването му се стигна след искане от страна на местен инициативен комитет. В архивите на Областната администрация в Бургас няма информация в годините назад да се е провеждала подобна процедура, което дава предпоставки да се счита, че е за първи път.

Хронологията на събитията започва с искане и подписка от инициативен комитет. В рамките на месец юристите на Областната администрация обстойно са проверявали законосъобразността на постъпилото искане. След извършване на необходимите документални проверки Областната администрация е предложила на Общинския съвет в Несебър да реши дали да се проведе местен референдум. Местният парламент обаче е излязъл с негативно решение.

Въпреки това, с цел охраняване на обществения интерес, а именно да не бъде осуетено упражняването на правото на местен референдум, законът предвижда изрично алтернативен вариант – насрочване от страна на областен управител. Негово е и задължението да определи дата за провеждане. Организационно – техническата подготовка, както й разходите за провеждането му са ангажимент на Община Несебър. Поради необходимостта от информационна кампания, организирането и отпечатването на всички необходими книжа, се допуска предварително изпълнение на заповедта на Областния управител.

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права и с „да” са отговорили повече от половината от участвалите в референдума. При положителен вот на избирателите областният управител в двуседмичен срок внася доклад в Министерски съвет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments