На 24 май: Учителка почти е колабирала в автобус на градския транспорт в Бургас

0
1485
Автобус
Автобус. Снимка: Facebook

„Беше нещо страшно. Аз се уплаших за себе си.“

Това сподели пред журналист на Искра.бг детска учителка, която живее в ж.к. „Славейков“ и на която на 24 май й се е наложило да пътува с автобус на градския транспорт в Бургас. Жената, пожелала анонимност предвид заеманата професия, разказа, че преди Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, е разговаряла с мъжа си и заради очакваните задръствания и трафик са решили да използва услугите на „Бургасбус“ ЕООД.

В 09:51 часа на 24 май се качих на автобус, обслужващ линия Б2 от спирка „Антон Страшимиров“, която е разположена на булевард „Тракия“, сподели тя, добавяйки, че рейсът е бил пълен и не е достигал въздух. До следващата спирка „Тракия“, която е пред магазин „Анет“, на жената започнало да й прилошава, пребледняла, доповръщало й се. Твърди, че е било страшно и се е изплашила за себе си. Край „Технополис“ вече й е било много зле.

Спирка "Антон Страшимиров"
Спирка „Антон Страшимиров“. Снимка: Скрийншот от Google Maps

„На третата спирка трябваше задължително и веднага да сляза, защото не знаех какво щеше да стане. За толкова кратко разстояние щях да колабирам в автобуса без въздух“, коментира тя.

На педагожката й е било толкова зле, че докато е била в автобуса, възрастен мъж е станал да й освободи място да седне, а друг й е подал вода да пие. Тя се извинява и на ученици, които леко е бутнала, да й направят път да слезе. По думите й в рейса е имало много малки деца, родителите им, възрастни хора и дори бременна. В момента, в който е напуснала автобуса на спирка „Младост“, е бил пуснат климатик – това е разбрала потърпевшата от своя колежка, с която е пътувала.

С червена линия е обозначен маршрутът на учителката
С червена линия е обозначен маршрутът на учителката. Снимка: „Бургасбус“ ЕАД

Слизайки на спирката, тя е имала сили единствено да се обади на съпруга си и да го помоли да я вземе. Не е била в състояние да види дали има други хора в нейното положение.

„Имам 20-години педагогически стаж и съответно всяка година присъствам на манифестации. Такова нещо не ми се беше случвало – да ми стане лошо, защото не ми достига въздух. Беше препълнено. Знаете на 24 май за какво става дума. Искам да се знае, защото догодина може да е същото. Искам да разкажа за случая, защото не очаквам чудо, не може да се върне назад и емоционалното ми състояние тогава, но поне да се има предвид друг път. Предполагам, че и от Общината знаят какво е. Трябва ли да се случи най-лошото, за да се вземат мерки?“

Припомняме, че на 23 май от Община Бургас обявиха, че морският град се подготвя за най-мащабното досега празнично шествие на бургаските детски градини, училища, научни и културни институти, посветено на 24 май. По техни данни тази година са се записали за участие близо 10 000 души, докато техният брой през 2022 г. е бил 7000.

Потърпевшата коментира тези данни като добави, че освен участниците в празничното шествие, на него са присъствали родители, граждани и гости на града. Тя отчете, че в същия ден са били баловете на абитуриентите. И пита:

„Не беше ли редно поне сутринта да се предвидят автобуси на по-чести интервали от време и климатиците да работят, за да може да се диша?“

Автобуси
Автобуси. Снимка: Facebook

Преди празника на сайта на „Бургасбус“ ЕООД беше обявено, че на 24 май всички линии в градския и междуселищен транспорт ще се движат по установените разписания за празнични дни. Също така:

„За да бъде улеснено придвижването от комплексите до центъра на гр. Бургас, където ще се проведе традиционното празнично шествие, в сутрешните часове по линии Б1, Б2 и 9 автобусите ще се движат на по-малки интервали.“

Това не е изолиран случай с пълни автобуси на градския транспорт в Бургас на 24 май. Жена, която е пътувала също от ж.к. „Славейков“, но в маршруткa, сподели за още една неприятна ситуация – имало е дядо, който се е отъркал в нея. Младеж е станал очевидец и го е хванал леко за яката с думите: „Какво правиш?!“

Жената твърди: „Ситуацията в маршрутката беше – игла да пуснеш, няма къде да падне. Качих се на една от първите спирки, като до тази на „Кауфланд“ на бул. „Янко Комитов“ беше препълнена с хора.“

Майка на ученичка в I клас пък е хванала бързата линия Б12. Тя сподели пред медията ни, че е имала късмет да се качи в автобуса на една от първите спирки на бул. „Проф. Яким Якимов“ и е успяла да седне с детето си, но в рамките на една-две спирки е било толкова пълно, че въздух не е достигал.

Спирка
Спирка. Снимка: Скрийншот от Google Maps

„Беше ужасно. Чух другите пътници да коментират, че е трябвало да се пуснат автобуси на по-често. Моят автобус беше през 20 минути. Това е достатъчно дълъг период от време, на този празник, на спирката да се съберат много хора. И рейсът ни беше от дългите, и въпреки това беше препълнен“, уточни тя пред медията ни.

Работещи в центъра пък изтъкнаха, че са закъснели за работа, защото не е имало място в автобусите на градския транспорт и е нямало как да се качат в тях.

Родители се оплакаха и от липсата на таксита „звъняхме на няколко различни компании и всички отказаха да ни вземат“. Други, ползвали лични автомобили, не искат да си спомнят за огромните задръствания и за това, че не е имало къде да паркират. Всички те се надяват догодина организацията да бъде по-добра.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments